Двама души са загинали, а 22-ма, сред които и четири деца, са били ранени поредната руска атака срещу Одеса, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

По данни на украинските ВВС Русия е изстреляла високоточни ракети "Оникс" и крилати ракети "Калибър" с морско базиране.

По-рано тази нощ кореспондентът на БТА в Одеса Светлана Драгнева съобщи, че ракетната атака е започнала към 01:00 часа и е продължила до около 01:30 ч.

Повреден е бил Спасо-Преображенският събор в центъра на града. Има още много разрушения.  

Руска ракета e унищожила централния олтар на Преображенската катедрала в Одеса, в резултат на което храмът е частично разрушен. Това съобщават от Одеската епархия на Украинската православна църква, предаде Укринформ.

"През нощта срещу 23 юли 2023 г., по време на руската терористична атака срещу град Одеса, вражеска ракета улучи Преображенската катедрала. Ракетата порази директно централния олтар, в резултат на което сградата на катедралата и трите долни етажа бяха частично разрушени, а интериорът и иконите бяха значително повредени", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че помещения в долната част на катедралата са били унищожени.

Уточнява се, че в катедралата е пострадал един охранител.

"Одеската епархия на Украинската православна църква още веднъж осъжда агресията на Русия срещу Украйна, този терористичен акт срещу главната светиня и духовното сърце на град Одеса - катедралата "Свето Преображение Господне", около която живеят мирни граждани, а самата катедрала по никакъв начин не е свързана с военни съоръжения", допълват от епархията.

Спасо-Преображенската катедрала в Одеса е една от най-големите православни църкви. Строителството на първоначалната сграда е започнато през 1794 г. Църквата е осветена през 1808 г. Катедралата е разрушена през 1936 г. Възстановена е на същото място в началото на 2000-те години.

Осъждане

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова всички държави и международни организации да осъдят бруталното нападение на Русия срещу Одеса, предаде Укринформ. 

"Масираният руски ракетен обстрел убива хора и разрушава емблематични обекти в защитената от ЮНЕСКО Одеса. Най-голямата в историята атака срещу едно голямо пристанище, което е от жизненоважно значение за световната продоволствена сигурност, е атака срещу цялата световна общност. Призовавам всички държави и организации да осъдят това варварско военно престъпление", заяви Кулеба в пост в Туитър.

По време на ракетната атака от тази нощ руснаците да поразили Одеса и района й с най-малко пет вида ракети, като при ударите е загинал един човек, а 22 души са били ранени, включително четири деца, предаде Укринформ.

Относно Кулеба пък украинското министерство на външните работи съобщи, че той заминава на трето посещение в Африка. На 23 и 24 Кулеба ще е в Екваториална Гвинея, като това ще бъде първата подобна визита на украински външен министър в тази страна. 

Кулеба бе за първи път в Африка през есента на миналата година, когато посети Сенегал, Кот Д'Ивоар, Гана и Кения. През май той беше в Мароко, Етиопия, Руанда, Мозамбик и Нигерия.

Денонощието

През последното денонощие при руските нападения на територията на Украйна са убити 10 цивилни и са ранени 43 души, предаде украинската агенция Укринформ, като се позова на съобщение в Телеграм на Военния медиен център, който цитира данни на украинското министерство на отбраната.

В съобщението се казва, че руските сили са използвали стрелково оръжие, гранатомети, минохвъргачки, танкове, оръдейна артилерия, реактивни системи за залпов огън, ракетни системи земя-въздух, противотанкови системи, ракетни системи за брегова отбрана "Бастион", военни кораби, стратегически и тактически самолети, за да открият огън по 133 населени места и 141 инфраструктурни обекта.