Американското разузнаване смята, че въоръжените сили на Украйна имат всички шансове да постигнат значителен напредък в лятната контраофанзива. Това заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, предаде "Блумбърг", цитиран от "Униан".

Според него руската армия страда от значителни "структурни недостатъци", които досега са били прикрити, благодарение на здравите отбранителни укрепления. По-специално, Бърнс споменава ниския морал на войниците, лошото командване и "безредиците" сред руското политическо и военно ръководство.

"Това ще бъде трудна задача, но ние, като разузнавателна агенция, ще направим всичко възможно, за да осигурим такъв вид разузнавателна подкрепа и споделяне на данни, които ще помогнат на украинците да постигнат напредък", увери Бърнс, добавяйки, че е оптимист за перспективите на контраофанзивата.

Според шефа на ЦРУ бунтът на Евгений Пригожин "разкри някои от значителните недостатъци на системата, която Путин изгради".

Настъплението на украинската армия се състои на поне три сектора на фронта. По-специално, въоръжените сили на Украйна имат значителни успехи на юг и север от Бахмут. Украинците също напредват по 100 метра на ден на юг.

Според военния експерт Тарас Жовтенко руското командване трябва да направи труден избор: да реши дали да изпрати резерви в Бахмутското направление, в Запорожка или в Херсонска област.