• Твърденията, че за култивирането на т.нар. синтетично месо се използват ракови клетки, не отговарят на истината;
  • Не съществуват научни доказателства, че консумирането на лабораторно отгледано месо може да причини рак на хората;
  • Няма медицинско понятие „турбо рак“.

Публикация в thebulgariantimes.com твърди, че Министерството на земеделието на Съединените американски щати (САЩ) е одобрило комерсиалната продажба на лабораторно отгледано месо, „въпреки научните доказателства, че „фалшивите месни продукти, финансирани от Бил Гейтс, причиняват „турбо рак при хората“.

Според публикацията „е доказано, че тази фалшива храна причинява рак чрез клетъчните линии, използвани за производството ѝ“.

Fachtcheck.bg провери:

Какви са фактите?

Вярно е, че през юни приключва процедурата по оценка на продуктите на две компании, Upside Foods и Good Meat, които произвеждат синтетично пилешко месо. Процесът е дълъг и минава през различни етапи, докато достигне до финалното разрешение от американското министерство на земеделието. 

Още през ноември миналата година Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ приключи „без въпроси“ консултацията относно безопасността на продуктите на Upside Foods. В писмо на агенцията се казва, че приема без въпроси становището на компанията, че нейните продукти от култивирано пилешко месо са безопасни, колкото и сравними храни, произведени по други методи. През март 2023 Агенцията приключи и консултациите с Good Meat.   

Upside Foods дори вече извърши първата продажба на култивираното месо, след като продуктът им дебютира в ресторанта на отличената с три звезди „Мишлен“ Доминик Крен в Сан Франсиско. Тук може да прочетете повече за това как се отглежда месо от животински клетки.

За култивиране на месо не се използват ракови клетки

Аргументите за заплаха на човешкото здраве възникват от твърдения, че клетките, които се използват от производителите, всъщност са „раковите“ клетки на животните, тъй като бързото им размножаване подпомага по-ефективно възпроизводство. 

Пред екипа за проверка на фактите на „Асошиейтед прес“ д-р Елиът Суорц, главният експерт в Good Food Institute, е категоричен, че подобни твърдения са безпочвени. При никакви обстоятелства не би се извадил тумор от животно, за да се използва за производство на месо. В основата на аргументите на противниците на синтетичното пилешко месо е процесът на обезсмъртяване на клетките, който им позволява да се делят за неопределено време.

Лукас Смит, професор в Калифорнийския университет – Дейвис, пояснява, че всъщност няма никакви доказателства, че лабораторно отгледаното месо може да причини рак. Смит допълва, че на практика е почти невъзможно човешкият организъм да се „зарази“ от консумирането на месо, дори и то да съдържа ракови клетки. Те също се считат за обезсмъртени, но това не е единствената характеристика, която ги прави канцерогенни. Суорц пояснява, че „всички ракови клетки са обезсмъртени, но не всички обезсмъртени клетки са ракови“. 

Понятие „турбо рак“ не съществува в медицинската литература.

Бил Гейтс и „фалшивото месо“

Не за първи път името на милиардера попада в заглавия, свързани с хранителни иновации. Самият той също не се въздържа при изказванията си относно климатичните промени, като се определя за оптимист. Животновъдството е отговорно за 14,5% от световните емисии на парникови газове, казва ФАО. Гейтс е категоричен, че иновациите ще улеснят и подпомогнат опитите на отделните държави да намалят емисиите си на вредни газове. 

Дали лично, през инвестиционен фонд или през фондацията си Bill and Melinda Gates Foundation, Бил Гейтс многократно е влагал средства в компании за иновации в хранително-вкусовата промишленост. Upside Foods е една от многото подобни компании в инвестиционното портфолио на милиардера, а Good Meat е дъщерна фирма на Eat Just, в която Гейтс също е инвеститор.

Именно това го превръща в честа мишена на дезинформация и конспиративни теории. Подобен беше случаят и с публикациите за токсичните продукти с етикети Apeel, идващи от ферма, собственост на Бил Гейтс.

Проверено:

Американското министерство на земеделието действително е разрешило на две компании, в които Бил Гейтс има участие, да предлагат синтетично пилешко месо на потребителския пазар. Не е вярно, че синтетичното месо се отглежда от ракови клетки и няма никакви научни доказателства, че може да „зарази“ хората с рак. Не съществува понятие „турбо рак“.