Парламентът избра Димитър Радев за шеф на БНБ. Той бе издигнат от ГЕРБ. 155 депутати гласуваха "за", 67"против", нямаше "въздържали се". Радев бе подкрепен от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Другият кандидат бе Любомир Христов, номиниран от "Възраждане".

По време на дебата Румен Гечев (БСП) заяви, че може да каже само добро от гледна точка на професионална квалификация на двамата кандидати. БСП обаче няма да подкрепи нито един от тях, защото има различия по отношение на ускореното влизане в еврозоната.

Независимият депутат Радостин Василев заяви, че няма да подкрепи Димитър Радев, защото е номинация на ГЕРБ. Той припомни, че "Продължаваме промяната" все повече се навеждат пред ГЕРБ, защото при правителството на Кирил Петков са имали номинация за шеф на БНБ, докато сега нямат такава.

Иван Ченчев (БСП) припомни, че Радев е бил зам.-министър на финансите по времето на правителството на Жан Виденов, което иначе ГЕРБ много критикуват.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") заяви,че присъстваме на театър с предизвестен край, защото гуверньорът е избран предварително със сделка между ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Според него по "вселенска информация" Димитър Радев е човек на ДПС. А шеф на бюджетната комисия е Йордан Цонев, който е също от ДПС.

"Затова ли ги пратихте, уважаеми избиратели, тия вашите депутатчета", каза още Йорданов.

От ГЕРБ взеха думата само от името на вносител. ДПС изобщо не участваха в дебата. "Продължаваме промяната - Демократична България" също не бяха много активни.

Искрен Митев ("Продължаваме промяната - Демократична България") направи реплика към Станислав Балабанов ("Има такъв народ"), наричайки го "АлаБалабанов".

Георги Ганев ("Продължаваме промяната - Демократична България") заяви, че и двамата кандидати са качествени и че кандидатът на "Възраждане" е допринесъл за дълбочината на дискусията.

Утре ще номинирам Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на Българската народна банка (БНБ). Това обяви Радев на брифинг в парламента, след като Народното събрание го избра на поста.

"Едно от най-важните условия, които поставих, когато приех да бъда номиниран за управител, беше, че ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа. Широката политическа подкрепа е силен фактор за независимостта на централната банка", посочи той.