"Локомотив" и "Ботев" не излъчиха победител в 117-ото голямо дерби на град Пловдив - 1:1 в един от възловите мачове на старта на шампионата.

„Канарчетата“ поведоха в 14-ата минута с гол от дузпа на Мартин Секулич, а „черно-белите“ възстановиха равенството през втората част, когато точен бе Пиер Зебли. Гостите пропиляха чисти положения при 1:0 и в самия край на срещата. Тя бе официален дебют за треньора Станислав Генчев като "жълто-черен".

Домакините владееха повече топката в началото на срещата и в петата минута стигнаха до първа опасност пред противниковата врата. Джовани центрира в наказателното поле, където Мартин Паскалев надскочи защитник на „канарчетата“ и стреля с глава, но топката мина над напречната греда. 

В 11-ата минута "Ботев" получи правото да изпълни дузпа. Джеймс Ето‘о изведе с меко подаване Мартин Секулич, който изпревари Динко Хоркаш и игра с глава, след което хърватският страж в опита си да боксира топката удари своя сънародник в лицето и главният съдия Драгомир Драганов отсъди наказателен удар. Така Секулич откри резултата в жегата на "Лаута". 

Девет минути по-късно голмайсторът за „жълто-черните“ имаше отличен шанс да удвои преднината на „канарчетата“, след като бе изведен сам срещу Хоркаш, но стреля в тялото на стража на Локомотив, а при добавката Красиан Колев уцели гредата от границата на наказателното поле.

Последваха силни минути за домакините, в които на няколко пъти Хидайет Ханкич имаше решаващи намеси на вратата на "Ботев". Добрите възможности за 1:1 бяха поне три.

Осем минути след подновяването на играта Янис Карабельов открадна топката от Мартин Паскалев и се озова очи в очи с Динко Хоркаш, но не успя да го преодолее. Минута по-късно хърватският страж на "Локомотив" спаси и удар по диагонала на Красиан Колев от около 20 метра.

В 77-ата минута "Локомотив" стигна до изравняването. Пиер Зебли се разписа с мощен шут от границата на наказателното поле, при който Ханкич не успя да реагира и топката влетя в мрежата му за 1:1.

В петата минута от добавеното време "канарчетата" можеха да стигнат до успеха, но влезлият като резерва Уме Емануел стреля неточно отблизо.

В следващия втори кръг "Локомотив" (Пловдив) гостува на "Локомотив" (София), докато "Ботев" приема "Левски" на стадион „Христо Ботев“.

Бледо 0:0 в първия мач на ЦСКА-София

"Хебър" (Пазарджик) и ЦСКА-София направиха сиво и скучно 0:0 на стадион "Георги Бенковски" в друг мач от първия кръг. "Червените" не оправдаха големите очаквания, а проблемите им срещу отбори, които предимно се бранят, се проявиха отново.

Дебют направи защитникът Сейни Санянг, а като смени новите атакуващи играчи Матиас Фаетон и Майкъл Естрада. Видя се, че имат нужда от доста време - за подготовка и адаптация.

За домакините това беше първи двубой на осветление в елита у дома, а като титуляр започна 18-годишният Николас Пенев, син на старши-треньора Любослав Пенев.

Още в 5-ата минута "червените" стигнаха до добро положение пред вратата на домакините. Жираир Шагоян намери Тобиас Хайнц и норвежецът шутира от границата на наказателното поле, но топката излезе в аут. Малко по-късно Асен Дончев центрира към Марк-Антонио Папазов, който стреля с глава, но Петър Дебърлиев изби.

Десет минути след началото на вторите 45 минути 19-годишният Папазов беше изведен в наказателното поле, който отправи опасен удар, но не успя да уцели вратата на "Хебър". В следващата атака дебютантът Матиас Фаетон, който влезе на почивката, не успя да преодолее Дебърлиев.

В 74-ата минута домакините претендираха за дузпа, след единоборство с Георги Николов в наказателното поле, но съдията Станимир Тренчев не отсъди такава и дори показа жълт картон на нападателя. В следващата атака ЦСКА-София беше близо до попадение - Матиас Фаетон получи топката от Майкъл Естрада, стреля опасно от близка дистанция, но Дебърлиев улови.

До края опасни голови ситуации пред двете врати нямаше. Във втория кръг ЦСКА-София приема новака "Крумовград" на 21 юли, а "Хебър" гостува на "Черно море" във Варна два дни по-късно.