Споделена повече от 1400 пъти публикация във Фейсбук твърди, че на украинските бежанци с "автомобили и пари" в Швейцария не се дават помощи, както и че са със статус S, което означава, че всички те трябва да напуснат страната до края на март 2024 г. (виж скрийншота по-долу). 

Темата разнищва БНР в поредното издание на рубриката си за проверка на факти - фактчек.

Твърдение: До края на март 2024 г. украинските бежанци трябва да напуснат Швейцария, те не получават помощи, ако имат автомобили и пари

Проверка на правителствения сайт admin.ch показва, че т.нар. статус S дава на въпросните лица убежище за срок от максимум 1 година. Но този срок може да бъде удължен, а след пет години тези хора може да получат разрешително за жителство В, валидно до вдигане на временната защита. 

Притежателите на статус на защита S могат да пътуват в чужбина и да се връщат в Швейцария безпрепятствено.

Статус S e валиден, докато швейцарското правителство не го отмени и това зависи от наличието на сериозна обща заплаха в Украйна. Швейцария ще координира с страните от Шенген при вземането на решение.

Няма квота за приема на украински бежанци в Швейцария. По данни от януари т.г. над 70 000 души са избягали от Украйна в Швейцария и са кандидатствали за статус S след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

На правителствения сайт е посочено още, че хората със статут S имат право да работят, след като работодателят извади разрешително от местните власти в кантона. Право имат и на социални помощ от кантона, ако не могат да се издържат самостоятелно. Тази помощ покрива основни нужди за ежедневния живот в Швейцария и може да бъде под формата на жилище, храна, хигиенни материали и т.н. и/или пари.

Кантоните като цяло имат фиксирани суми за помощи, посочва специализираният швейцарски сайт moneyland. В много кантони фиксираната помощ е в размер на 400 франка месечно.

За момента украинските жители на Швейцария може да ползват автомобилите си в страната до 6 месеца без митнически формалности.

Ако хората със статус S използват регистрираните си в чужбина коли повече от 6 месеца, те трябва да искат митническо разрешение, което е валидно за период от две години от дата на влизане, сочи справка в правителствения сайт.

Украинските бежанци, които искат да ползват помощи в Швейцария, действително не трябва да притежават автомобили, ако стойността им надвишава нормата активи за съответното домакинство, се посочва на сайта на Швейцарската конференция за социално обезпечаване (Например в кантона Люцерн тя е 4000 франка на човек или 10 000 на семейство). В продължение на година имаше изключение от това правило. В зависимост от размера на средствата от продажбата помощите ще бъдат спрени за определен период. Изключения, както за украинци, така и за други граждани или постоянно живеещи в Швейцария обаче има - например по здравословни причини или ако работата на човек не е достъпна с обществен транспорт.

По официални данни на Държавния секретариат по миграция към април 2023 г. броят на украинските бежанци със статус S за първи път от началото на войната е започнал да намалява. Тогава те са били 65 744.

Заключение

Твърдението, че до края на март догодина украинските бежанци в Швейцария трябва да я напуснат, е ПОДВЕЖДАЩО. Защитеният статус S е валиден в продължение на година, но може да бъде удължен.

Ако искат да получават социални помощи, украинците, притежаващи автомобили над определена стойност, трябва да ги продадат, но има изключения от това правило.