Министерският съвет разпореди днес Български енергиен холдинг (БЕХ) да внесе дивидент в размер на 800 милиона лева, както и средства от минали години.

Това съобщават от правителствената пресслужба.

Разпореждането предвижда БЕХ да разпредели и внесе изцяло като дивидент за държавата и неразпределената си печалба от минали години, отчетена по годишния си финансов отчет към 31 декември 2022 г. Неясно е за каква конкретно сума става въпрос, но е известна целта на финансовия министър Асен Василев да получи 1,5 милиарда лева от дружеството. По информация на "Дневник" - 700 милиона лева.

"Холдингът също ще разпредели и внесе дивидент в размер на 800 000 000 лв. въз основа на приетия и одитиран междинен финансов отчет за първото полугодие на 2023 г. Разпределеният дивидент трябва да се внасе в срок до 31 юли 2023 г." - пишат още от МС.

Разпределянето и внасянето на средства като дивидент за държавата няма да се отрази негативно на финансовата стабилност на БЕХ ЕАД и на дружествата от Групата на БЕХ и не поставя под риск отрасъл „Енергетика“.

Вчера Делян Добрев от ГЕРБ каза в парламета, че ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН са внесли проект на решение, с което се възлага на министъра на енергетиката да проведе преговори по условията и реда, при които Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие до 20 процента дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“.