Силен гръм и ярка светлина над Видинско стреснаха жителите на района късно снощи. Предполага се, че става въпрос за паднал метеорит.

Около 22 ч. във вторник на територията на област Видин се чу тътен. Към района веднага бяха изпратени екипи на полицията, които са направили оглед. На място няма данни за пострадали хора, за пожари, както и за нанесени материални щети.

„Не се касае за инцидент, а за природно явление. На територията на област Видин всичко е спокойно. Още снощи бяха насочени всички налични сили да обходят областта да проверят за пострадали или възникнали пожари, такива не бяха установени. Обстановката е напълно спокойна”, каза старши комисар Петър Коцин, ОДМВР-Видин, днес сутринта на специален брифинг.

Снощи е подаден само един сигнал. Той е от село Гомотарци и е за това, че се е чул гръм.

По данни на румънските власти това е метеорит, който се е взривил във въздуха.

„Около 23:00 часа постъпи информация от колегите от Румъния, че се касае за природно явление”, обясни още старши комисар Коцин.

Като футболна топка 

"Каменни късове, които са от микрочастици до километри в диаметър, са астероиди, когато се движат в междупланетното пространство, навлизайки в земната атмосфера, ако успеят напълно да изгорят, се наричат метеор, а ако достигнат земната повърхност – метеорит”. Това обясни пред Нова тв доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

По думите на учения обектът е бил с размери на футболна топка, „средно всички такива метеорити започват да горят, да се виждат, на височина от порядъка на около 100 км и на 60-70 км те вече са изгорели”.

"Скоростта на движение на едно такова тяло е от 10-20 км в секунда до над 60-70 км в секунда. Т.е. ние имаме 10-15-20 пъти по-висока скорост и именно тази скорост, на тези каменни късове, навлизайки в земната атмосфера, виждаме горящата следа. Оттам идва ярката светлина", посочи още той. 

В социалните медии стотици хора съобщиха че са видели ярка светлина в небето, както и че са чули силен тътен.

„За звук от жесток взрив алармираха видинчани. В момента там няма нито валежи, нито гръмотевици”, обявиха на сайта си от MeteoBalkans, които публикуваха видеа от явлението.

 

„Вечеряхме, когато изведнъж от небето падна огромно огнено кълбо”, споделят очевидци.

 

Какво регистрираха в Румъния

Планинската спасителна служба в окръзите Горж и Хунедоара в Югозападна Румъния бе вдигната по тревога снощи, след като на небето бе забелязан светещ обект, който изглеждал първоначално като самолет, изпитващ технически проблеми, предаде агенция Аджерпрес, като цитира информация, публикувана на страницата във Фейсбук на Планинска спасителна служба Румъния.

„Метеорит вдигна по тревога планинските спасителни служби в Хунедоара и Горж, след като в района Лупени-Урикани в небето бе забелязана силна светлина с пламък и тътен, която се движела с голяма скорост на юг, недалеч от хребета на планина Вълкан. Планинските спасители, които са били на смяна в базите в Хунедоара и Горж, са обявили тревога, като първоначалното предположение е било, че става дума за самолет, изпитващ проблеми, се посочва в публикацията.

Според същия източник първоначално ситуацията е била неясна, тъй като нямало обаждания на спешния телефон 112 във връзка със събитие и не е била обявена тревога за паднал самолет или такъв, който има проблеми.

Информацията и изображенията, получени по-късно, са позволили на планинските спасители да си дадат сметка, че става дума за метеорит, следващ траектория на юг-югоизток по линията Стънещ-Търгу Жиу-Търгу Кърбунещ. Информацията, която ще постъпи в следващите часове, ще ни потвърди дали той е паднал в Румъния и дали е имал скорост и височина, за да достигне в България или Сърбия, се посочва в публикацията, на която се позовава БТА.