Стабилността на управляващата в Нидерландия коалиция е под въпрос, след като партиите в нея не успяха да се споразумеят за мерки за миграцията и се очаква да водят извънредни преговори през уикенда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стремежът на Народната партия за свобода и демокрация на министър-председателя Марк Рюте да ограничи притока на кандидати за убежище разцепи четирипартийната му правителствена коалиция, тъй като две по-малки партии отказаха да подкрепят предложенията, предвиждащи събирането на бежански семейства да стане по-трудно.

Преговорите между коалиционните партньори продължиха до 1:45 часа тази нощ. 

"В кабинета сме в процес да постигнем споразумение по въпроса за миграцията. Това е процес, който се осъществява стъпкка по стъпка. А тази вечер направихме стъпка", каза нидерландският премиер пред репортери.

Според местни медии не е изключено Рюте да остави правителството да се разпадне, ако не се стигне до споразумение.

Кандидатите за убежище в Нидерландия са се увеличили миналата година с една трета до повече от 46 000, а през тази година се очаква броят им да премине прага от 70 000 и да надмине досегашния рекорд, поставен през 2015 г.

Това ще постави центровете, предвидени за настаняване на мигранти, в трудна ситуация, отбелязва Ройтерс. Миналата година в продължение на месеци стотици кандидати за убежище в Нидерландия бяха принудени да спят в лоши условия с малък или без никакъв достъп до питейна вода, санитарни помещение или здравни грижи.

Тогава Рюте заяви, че се чувства засрамен от проблемите, след като хуманитарната организация "Лекари без граници" изпрати за първи път в Нидерландия екип, който да окаже помощ на мигрантите в центъра за обработване на молби за убежище.

Той обеща да подобри условията в тези съоръжения, най-вече като намали броя на бежанците, които достигат до Нидерландия, но не успя да си осигури подкрепата на своите коалиционни партньори, които отхвърлиха тези негови планове като прекалено крайни.

Напрежението достигна връхната си точка тази седмица, когато Рюте поиска подкрепа за предложение да се ограничи влизането на деца на хора, които вече са получили убежище в Нидерландия, след като са избягали от война, и семействата да трябва да чакат поне две години, преди да може да се съберат.