САЩ ще изпратят касетъчни бомби на Украйна. Това съобщи Ройтерс, цитирайки двама американски служители. Боеприпасите ще бъдат включени в нов пакет военна помощ на стойност над 500 милиона долара.

Украйна поиска касетъчни боеприпаси от Америка още през март 2023 г. Но Вашингтон забави решението, включително поради натиска от правозащитни организации като "Хюман райтс уоч".

За Украйна касетъчните боеприпаси биха могли да задоволят нуждата от повече снаряди за ракетните системи и да намалят численото превъзходство на Русия в артилерията.

Нито САЩ, нито Украйна, нито Руската федерация са страни по Конвенцията за касетъчните боеприпаси. Те са използвани още от първите дни на пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари. Съществена разлика между двете армии е в целите на атаките - агресорът поразява граждански обекти, включително паркове, медицински центрове и други.

Като част от пакета Украйна ще получи също ракети за HIMARS, бойни машини Bradley и бронетранспортьори Stryker.

Пентагонът: Обмисляме да изпратим съвременни касетъчни боеприпаси

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър потвърди, че САЩ обмислят да доставят касетъчни боеприпаси на Украйна с нисък процент на неексплодирали бомби. В случай на положително решение, министерството на отбраната ще избере съвременни модификации на това оръжие, при които процентът на отказ от експлозия е по-малък от 2,35%. Това всъщност е етичният проблем при употребата на касетъчните боеприпаси - известна част от тях няма да избухне и след години, при по-мирни времена, невинни граждани могат да попаднат на снарядите и да пострадат. 

"Наясно сме с доклади от преди десетилетия, които показват, че някои 155-милиметрови DPICM (Подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение - касетъчни боеприпаси) имат по-висок процент на отказ, така че ние внимателно ще подбираме снарядите с по-нисък процент на отказ, за ​​които имаме данни", подчерта говорителят на Министерството на отбраната на САЩ.

Той отбеляза, че DPICMs могат да бъдат използвани както срещу танкове, така и срещу пехота на бойното поле.

"Така че по същество те могат да бъдат заредени или с профилирани снаряди, които са бронебойни, или с осколъчни боеприпаси, които са противопехотни. Така че очевидно тази способност би била полезна при всякакъв вид настъпателна операция", увери Райдър.