С163 гласа "за" Народното събрание одобри проекторешение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените запаси на Министерството на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Гласовете "за" бяха на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. "Против" без изненада гласуваха от БСП и "Възраждане".

С приетото проекторешение се предвижда обновяването да стане чрез замяна на новопроизведени боеприпаси, като се предоговорят сроковете и количествата в сключения с "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.

Основната част от наличните във Въоръжените сили боеприпаси са произведени в периода 70-те до 90-те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано, мотивираха се вносителите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Решението беше включено като първа точка в дневния ред на парламента по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков. То стана факт малко преди пристигането днес в страната на украинския президент Володимир Зеленски.

Вносителите изтъкнаха, че заради изтичащият срок на годност на боеприпасите съществува риск от инциденти, аварии или замърсяване на околната среда, а като основен извод посочват, че "липсата на адекватни действия днес, целящи мащабно и бързо обновяване на военновременните запаси ще доведе до реалната опасност в обозримо бъдеще потенциално опасни процеси да не могат да бъдат контролирани".

Предоговарянето на сроковете и количествата на военновременните запаси, подлежащи на обновяване, ще доведе до ускоряване на този процес, което в контекста на продължаващия конфликт в Украйна ще засили отбранителните способности на въоръжените сили, се посочваше още в мотивите.

Темата активизира "Възраждане" и БСП.

По време на дебатите в пленарната зала Николай Дренчев от партията на Костадин Костадинов коментира, че "се предлага някакво решение, в което няма нито една цифра, нито един срок, нито един процент“.

"Тоест ние можем да дадем 100 % от това, което има в складовете, и да очакваме, че евентуално някога заводите, които произвеждат тези калибри, биха могли да възстановят запасите", направи внушение той. 

Според Атанас Зафиров от БСП самите вносители били абсолютно наясно, че това е един чисто политически акт. От БСП не били против процеса на подновяване на боеприпасите, но били "категорично против пълното изпразване на складовете", което по думите му, цитирани от БТА, явно предстояло.  Колегата му Борислав Гуцанов поиска министрите на отбраната и на икономиката и индустрията да дойдат в пленарната зала. Желязков каза, че ще бъдат поканени, но отбеляза, че проектът на решение е внесен от депутати, а не от правителството. 

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев възрази на тезата, че това решение ще изпразни складовете на армията. Парите могат да се използват за закупуване на нови боеприпаси. Този процес би отнел между 3 и 5 години, затова е нужно още преди да изтече годността на снарядите и докато са ясни цените, да започне процесът по обновяване, каза Гаджев.

Според Ивайло Мирчев от ПП-ДБ от „Възраждане“ и от БСП се опитват да правят поредното внушение, че се изпразват военните складове.

"Няма нищо подобно", категоричен беше той.

Основното искане е старите снаряди да се дадат на ВМЗ, а оттам ще решат дали да ги продадат. Според Мирчев страната ни може да излезе на голяма печалба от продажбата на боеприпасите заради завишената цена. Той атакува и БСП като започна изказването си с думите, че именно днес от левицата са избрали да признаят, че по време на кабинета "Петков" Корнелия Нинова като министър на икономиката е позволявала изнасянето на оръжия за Украйна.

"Като спъвате този процес означава, че или сте лобисти на фирмите за утилизация, или не защитавате българския национален интерес, а руския, или не сте български държавници", обяви Мирчев.