С управителя на БНБ Димитър Радев водихме много сериозен разговор. От разговора, който имахме, Радев показа, че гледаме в една посока. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред бТВ по повод процедурата за избор на нов гуверньор на БНБ.

"Видях от негова страна устрем, че няма да забавяме влизането в Еврозоната. Напротив, мисля, че даже амбицията е за средата на следващата година, но не по-късно от края на годината. Аз лично харесах разговора, който имахме", допълни той.

Попитан дали ПП-ДБ ще подкрепят номинация на Димитър Радев от страна на ГЕРБ, Кирил Петков уточни, че крайното решение на ПП-ДБ ще бъде взето след лидерски и национални съвети на отделните формации в коалицията. Името на Даниел Лорер не е обсъждано като евентуална номинация за БНБ, посочи лидерът на ПП.

Съпредседателят на ПП съобщи, че вчера, освен с Димитър Радев, разговори са водени и с Иванка Динева. Тя е номинацията на ГЕРБ за председател на НЗОК.

"Ние искаме да се запознаем с кандидатите, лично аз не я познавах, Тези регулатори дори са по-важни от правителството. Определят как държавата се движи и сроковете на тези регулатори са много дълги. Залагайки правилните или грешните хора, ще предопредели как България се движи в следващите години много след това правителство".

Това каза още Петков.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка (БНБ), става ясно от интернет страницата на Народното събрание. Предложението е внесено вчера от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова.

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

В мотивите на вносителя се посочва, че в мандата на Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ заедно с финансовия министър към този момент изпращат съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. Според ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ.

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на „Възраждане“.