Как функционира прокуратурата, дали преследва само законни цели, съществуват ли начини за влияние чрез образуване на дела и има ли проверки на "трупчета"... Или поне - елементарно чувство за приличие.

Всичко това стана ясно само от първите минути днес на заседание на Пленума на ВСС, на който има точка - да се обсъдят форми на натиск, срещу членовте на прокурорската колегия, предложили "импийчмънта" на Гешев.

Министър Атанас Славов съобщи, че има 4 прокурорски преписки, образувани във Върховната касационна прокуратура, след като е направено предложението от членовете на ВСС за освобождаване на Гешев...

- една проверка е задействана по докладна записка от Николай Марков – директор дирекция "Публична комуникация" в прокуратрата;

- другата е по повод сигнал от сдружение „Моя страна, България“ от небезизвестния Ивайло Дражев - бивш политик и футболен деятел, с твърдения за незаконни действия на членове на ВСС.

- третата е по сигнал от Петър Зарев от Пловдив – с твърдения за оказан натиск върху член на ВСС.

- четвъртата дошла по електронна поща "във връзка с действия на член на ВСС".

Както Клуб Z писа, след като първите 6 членове на прокурорската колегия внесоха искане срещу Гешев, те написаха публична декларация - че той грубо използва целия ресурс на държавното обвинение за лични цли. А после членове дори с горчива ирания се питаха във ВСС публично - "и ти ли получи призовка"

Как действа държавното обвинение стана ясно от Огнян Дамянов - един от най-острите "изменници" на Гешев. Той сам обяви, че е обект на първата и четвъртата изредени проверки.

Като посочи следната схема:

Те внясат първото искане за сваляне на 12 май. На 15 май Гешев дава прословутата пресконференнция със скъсаната оставка и приказките за "лицето Бойко Методиев Борисов".

"Три дни по-късно лицето, срещу което го направихме (т.е. Гешев), дава брифинг, на който говори за търговия с влияние и корупция.

Същия ден служител от администрацията - подчинен на главния прокурор, изготвя докладна записка във връзка с пресконференцията на главния прокурор и тази докладна записка е предоставена на главния прокурор!

Който я резолира да се извърши проврка от проверка от прокурор от ВКП, която е лично подчинена на главния прокурор."

Казано просто - Гешев е бил сезиран от подчинения си говорител за думи казани от Иван Гешев на брифинг. И той - Иван Гешев, веднага е написал резолюция - да се образува незабавно проверка във Върховната касационна прокуратура, също - лично подчинена на Гешев.

Огнян Дамянов днес специално посочи, че ВКП не е първоинстанционна прокуратура и всяка преписка трябва да бъде изпратена по компетеност - например в СГП, която трябва да разследва магистрати.

Но илюстрира ситуацията - че ако например поискат отвод на прокурора, който се е "паднал" от ВКП, това ще отиде за мнение при - Гешев. Както и че сега СГП не може да постанови отказ от разследване - след като е получила сигнала "отгоре".

Затова и към днешна дата вече едната предварителна проверка е "пораснала" в досъдебно производство.

"В резултат на това аз получих призовка да се появя на ВКП във време на годишния си отпуск - ожали се Дамянов. -

Без да бъда викан наново, на 5 юни същата тази прокуратура която е некомпетента, се образува досъдебно поризводство и се изпраща на компетентната прокуратра.

За мен това е очевидна - да не кажа думата - схема! Но са нарушени твърде много нормативни актове."

Той обяви и че знае за 4-ата проверка - това е случай, за който "има някакъв спомен" от 2009 г. - отпреди 14 години.

Тогава Дамянов бил проверяван и всичко приключило. Как се е озовала след 14 години в прокуратурата, той не знае.

Че са викани при прокурори да ги разпитват за "усещанията на Иван Гешев" днес си признаха и Георги Кузманов и Йордан Стоев.

Повикване да се яви получила и Калина Чапкънова. Последната - прелюбопитно, каза как била привикана, но междувременно Гешев бил свален от Пленума. Тогава получила обаждане от наблюдаващия прокурор, че... вече не я викат за разпит.

Не по-малко скандални разкрития направи Борислав Сарафов, който бе привикан специално във ВСС. Той каза, че проверките с цел натиск особено са "избуяли" в последния един месец от властта на Гешев.

Той разкри, че в дирекция "Публична комуникация" на държавната прокуратура се изготвят фалшиви сигнали с цел да се удрят определени хора.

Втората пракика е, че се пишат готови статии, които се пращат до ясно кои "медии". И като излязат като статия, прокуратурата се сезира срещу дадения човек.

"За мен е стресиращо като човек и като дългогодишен магистрат, проверки да се образуват по такъв начин - по сигнали, написани собственоръно от несъществуващи лица, второ - по "статии", които се пишат (в прокуратурата), пращат се в определени медии и после се самосезира прокуратурата."

Атанас Славов каза, че това, което се изнася е - меко казано - стряскащо.

70-80 дела на трупчета

По-късно Сарафов каза още нещо интересно - че има повече от 50 и няколко досъдебни производства срещу депутати, магистрати и други особи, заемащи висши държавни длъжности. Имало и още "двадесет и няколко" спрени досъдебни производства, уточни после и.ф. главен прокурор.

Времевият им период бил от 2020 г. досега.

И затова Сарафов е разпоредил проверка върху ритмичността и срочността на следствените действия. "Да се види - работено ли е хайде да не е всяка седмица, но поне всеки месец нещо".

И посочи, че именно това са делата, които обществеността възприема - че са "на трупчета".

"Моите намерения се следните - ако има неритмичност или липса на срочност по някое досъдебно производство да сезирам Искпектората на ВСС с цел налагане на наказание на съответните магистрати", каза още той.

Обяви и обратното - че яко някой е работил срочно и ритмично, ще бъде награден.

"Гешев опростачи прокуратурата до едни незапомнени нива", каза още доскорошният му заместник по разследването.