Китай отмени пътуването на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, което бе планирано за следващата седмица, предаде Ройтерс.

Това съобщи в писмено изявление до агенцията Набила Масрали - говорител на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

„За съжаление, бяхме информирани от китайските ни колеги, че предвидените за следващата седмица дати вече не са свободни и трябва да потърсим нови алтернативи", пише тя.

Не се съобщават причини за решението.

Пътуването на Борел бе планирано за 10 юли. Отмяната му става в момент, в който ЕС се стреми да намали рисковете, създадени от близкото му търговско партньорство с Китай. Брюксел обяви Пекин за икономически конкурент и системен съперник.

По-рано днес говорителят на Европейската комисия Соня Господинова съобщи, че Китай е уведомил, че от 1 август за износа за ЕС на материали, съдържащи галий и германий, ще се иска лиценз за двойна употреба. Властите в Пекин са се обосновали със загриженост за националната си сигурност и интереси.

Двата метала се използват за ключови продукти, свързани със зеления и цифров преход в ЕС, и са особено важни за стратегическия сектор на Общността. Китай е единственият им износител за Европа.

ЕК се опасява, че тези ограничения не са свързани с необходимостта от защита на глобалния мир и стабилност в изпълнение на международните договори, изтъкна Господинова.

„Затова призоваваме Китай да предприеме подход, при който ограниченията и контролът върху износа се базират върху ясни предпоставки за сигурността в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО). Комисията анализира решението на Китай и след това ще предприеме мерки, свързани с правилата на СТО", каза тя.