Москва предлага на строителните компании да изпращат свои служители на фронта в Украйна като доброволци в замяна на договори с общината. Това съобщи руската независима медия "Вьорстка", цитирайки двама запознати източници от строителния бранж.

Един от тях, служител на голяма столична компания, посочва, че е дошло "указание" от кметството до края на август да бъдат осигурени поне 30 доброволци. По думите му едни и същи предложения са отправяни на повечето строителни фирми в столицата.

"Преди всяко село трябваше да набира новобранци. Сега - всяка корпорация", посочва той.

Другият събеседник на "Вьорстка" изтъква, че знае за подобна оферта, която е била отправена към един от столичните предприемачи. Според него не става дума толкова за нареждане, колкото за предложение за сделка: бойци в замяна на възможността да продължат да получават договори от градските власти.

"Да, има. Предлагат договор с Министерството на отбраната. В замяна на договори с Москва. Става дума за доброволци, които ще отидат на фронта като кадрови военнослужещи – а не за строителни дейности в окупираните територии", уточнява той.

Събеседниците на "Вьорстка" се затруднили да отговорят на въпроса колко ултимативно е искането - най-малкото открито не се говори за санкции при отказ от "сделката".