Представители на ЕнергоПро и EVN са излъгали депутатите от парламентарната Комисия по енергетика, обяви бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев. Обвинението му е във връзка с практиката на тези електроразпределителни предприятия да не уведомяват предварително потребителите за плащане на тока.

"Във вторник, по време на извънредното заседание на Комисията по енергетика, специално зададох два пъти един и същи въпрос - дали всички граждани предварително са уведомявани за това какво дължат, и ми бе отговорено, че това е така и от трите ЕРП-та", заяви Стойнев пред журналисти в кулоарите на НС.

Стойнев обясни, че е бил толкова настоятелен с въпроса, защото е получил множество съобщения от симпатизанти и членове на партията, че Енерго-Про позволява да разберем дължимите си суми само онлайн.

"Тези хора излъгаха, тук, в Парламента, цяла енергийна комисия. Те дори не се притесняват да лъжа ти  народните представители, камо ли за хора, които едвам събират средства, за да си платят сметките. И ние не искаме от тях нещо изключителон, защото ЧЕЗ, например, уведомяват абсолютно всички. Искаме всички тези чуждестранни инвеститори да уважават българските институции, да уважават българските граждани, и най-важното, да спазват българските закони", каза още Стойнев, видимо разпален.

Като доказателство Стойнев представи народният представител от Шумен Иван Иванов, който обясни, че е клиент на Енерго-Про, и откакто ползва услугите им, нито веднъж не е получил предварително сметката си - а само на касата, когато се наложи да я плати.

От БСП-Лява България всъщност предложиха три мерки, които да вкарат като поправки в закона за енергетиката. Първата е - ако има увеличаване на потреблението с 50%, ЕРП-то да е длъжно да предупреди клиента. Втората - ако като клиенти сметката ни се струва необосновано висока, да можем да я обжалваме и да не се налага да я плащаме, докато молбата ни не бъде разгледана. И трето - да спре да се спира енергията на хора, пресрочили плащане с 1 ден или увиснали с 1 лев дълг, и токът да не може да бъде спиран по празници и през почивните дни. 

"Ако тези промени бяха приети в предишния парламент, сега нямаше да има тази криза, която се случва и която българските граждани отново трябва да понесат заради действията на ЕРП-тата", заяви Стойнев.

По отношение на тезата на премиерът Борисов, че се случва някаква конспирация, Стойнев отбеляза:

"Болката от март месец 2013 г. трудно се забравя, но не мисля, че днес можем да говорим за конспирация. Говорим за несъвършенство в законодателството, за неща, които можеха да не се случат, ако през 2014 г., когато вкарахе промените в закона за енергетиката, касаещи дисциплинирането на дейността на електроразпределителните и електроснадбителните предприятия, парламентът тогава, извън БСП, която беше вносител на тези промени, беше проявил здрав разум и ги беше приел."

Социалистите подчертаха, че не търсят политически ефект от тези промени.