"Няма напрежение сред министрите в кабинета."

Това заяви пред журналисти на връх Рожен премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БТА. Той участва в откриването на новия роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН на територията на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

"Не само Мария Габриел, а целият състав на кабинета е много мотивиран. Няма напрежение в момента, напротив, всеки от нас иска да си свърши работата, колкото се може по-ефективно", каза още Денков.

Според него напрежението е по-скоро в парламента и е около избора на ръководители на регулаторните органи. 

"Всички тези процеси са вътре в Народното събрание, те имат отражение и върху нашата работа. Колкото по-добре се справяме със задачите, толкова повече ще мотивираме всички, които участват в процесите, включително и в парламента, да се съсредоточим върху процесите, а не да гледаме какво да ни разделя", добави премиерът. 

Той коментира, че напрежение между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще има през целия живот на това правителство.

"Няма съмнение, че ние сме политически опоненти с ГЕРБ. Въпросът е, че ние бихме могли да работим заедно, защото много от целите са общи. Това, което ни противопоставя, е, че сме политически опоненти и имаме различия как трябва да се бори корупцията. Въпросът е това напрежение да не счупи „сглобката“, посочи премиерът. 

Според него най-важните задачи пред Народното събрание е да бъдат приети законите по Плана за възстановяване и устойчивост и Законът за държавния бюджет.

"Аз имам доверие, че министърът на финансите ще успее да договори спорните теми и в края бюджетът ще бъде приет с 3 % дефицит", каза още премиерът. 

Денков коментира и темата за отлагането на избора на главен прокурор. Вчера в НС беше внесена проектодекларацията от депутати от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС. Под текста са се подписали Бойко Борисов и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС; Никола Минчев, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ПП-ДБ; Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС.

За процедурата за избор на главен прокурор

"От гледна точка на подготвяните промени, които би трябвало да се реализират през следващите няколко месеца, процедура по избор на нов главен прокурор не изглежда много адекватна", каза премиерът, но добави:

"Правителството стои встрани от тези процеси, тъй като те са си в правосъдната система. Политическите партии имат право да изразяват мнение, тъй като те са тези, които се очаква да променят законите, включително и промени в Конституцията се очакват". 

„Нека да си решат колегите от правосъдната система, но също така да се съобразят и с динамиката в Народното събрание“, посочи още той.