"Да не позволим проникването в ЕС на идеология на омразата, на дискриминация по ентически признак. Не можем да си позволим някой да гради идентичността си на антибългарска основа."

Това каза днес президентът Румен Радев в коментар защо е пратил писмо до европейските лидери и институции, в което поиска присъединяването на Република Северна Македония към ЕС да се гради на изпълнението на критериите за членство, а не на лобистка политика.

„Вместо да работи за изпълнението на условията, Скопие залага отново на активно лобиране, за да прикрие липсата на политическа воля за постигане на критериите за членство.

Изострят се нападките и езикът на омразата срещу България, въвеждат се „черни списъци“ за забрана на български граждани да влизат в страната, потъпкват се правата на българската общност - зачестяват случаите на физическо насилие, на административен и съдебен тормоз над хората с българско самосъзнание, на палежи и стрелби срещу културните им клубове, на непрестанна заплаха за работните им места само защото са българи. Тази атмосфера силно затруднява развитието на търговски, икономически и културни връзки между двете страни“, се казваше в писмото.

"Това писмо е да помогнем РСМ да не се отклонява от европейските принципи и ценности", продължи днес Радев.

Било изпратено, защото се виждало, че Скопие се отклонява от своя европейски път.

"Не можем да си позволим равнодушно да гледаме, когато тази най-близка до нас страна, се отклонява от този път", разясни благородните си подбуди държавният глава.

Той отново повтори, че България очаква да бъдат изпълнение важни условия, които са залегнали в преговорнота рамка с РСМ - отказ от езика на омразата към България, преработване на учебниците, разкриване на архивите на бившите югославски служби, където ясно е оказан погромът върху българите, както и да се преустанови дискриминацията към македонците с българско самосъзнание.

Попитан дали всъщност той не е спойката между първите две сили, Радев отговори: 

"Едно демократично управление трябва да се базира върху ценности, които да работят в полза на обществото, а не върху страха".