„Събитията показаха, че руската държава и доверието в личността на Путин са отслабнали. Това е най-малкото, което можем да кажем - че политическата система показва пукнатини.“

Така коментира ситуацията в Русия върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел след заседанието на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

Темата за неуспешния бунт на частната военна компания (Вагнер) и ситуацията в Русия и Украйна бе главна тема на срещата на външните министри от страните членки.

„Първо Русия беше заплаха, тъй като бе силна. А сега вече е риск, защото може да навлезе в епоха на политическа нестабилност и вътрешно пропукване“, каза Борел.

Същевременно ставащото в Русия е от полза на Украйна според шефа на европейската дипломация:

„Ако противникът ти влиза в битка между различни свои части, това означава, че това е нещо положително от гледна точка на развитието на военните операции. Помислете - внезапно войските на „Вагнер“ напуснаха позициите си на фронта и тръгнаха към нещо друго. Това за украинците може да бъде само положително.“

Борел не се ангажира да прогнозира какво ще се случи с ЧВК – дали ще се върнат на фронта, дали ще се интегрират в руската армия. Но допълни, че Русия трудно може да се лиши от услугите, които тези военни части й оказват в редица африкански страни като Мали и Централноафриканската република (ЦАР).

„Но от гледна точка на военните операции има вътрешни противоречия, които логично облагодетелстват друг. Това става по закона за всеобщото привличане“, завърши Борел.

На няколко пъти той повтори, че ЕС няма нищо общо с последните събития в Русия.