"Ако ситуацията по сигурността в Русия продължи да се влошава, трябва да помислим отново, както по времето на (бившия руски президент Борис) Елцин, какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави и огромните запаси от химически оръжия в Русия."

Това заяви днес президентът Румен Радев в реч на форума "Вахау" в Австрия. в коментар на събитията в Русия.

Според последните новини силите на руската частна военна компания "Вагнер" напредват бързо към Москва, без да срещат сериозна съпротива. Това вкарва нова динамика и представлява ново предизвикателство за нас, добави той.

По думите му "има нов източник на нестабилност и трябва да бъде много внимателни".

"Надявам се, че европейските институции и НАТО, всички ние няма да стоим само като странични наблюдатели, а ще консолидираме усилията си и ще предприемем мерки да защитим страните си и да гарантираме сигурността си", добави той.

 В първоначален коментар по-рано в съботния ден за бунта на "Вагнер" и неясната обстановка в Русия Радев отбеляза:

"Трябва да знаем истинските причини за това, което става - дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта."

"Винаги, когато се формира една наемна армия, която се въоръжава тежко и то когато в нея има престъпници, винаги има проблем с нея, когато войната свърши. А сега виждаме, че има с нея развръзка дори преди войната да е свършила", добави той.

Според него ставащото в Русия ще се отрази определено на динамиката на конфликта в Украйна.

"Това вече не е просто вътрешнополитически проблем, защото са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия", добави той.

Реакцията на България трябва да бъде укрепване на отбранителния ѝ капацитет в рамките на НАТО, каза Радев.

Йотова: Ситуацията е изключително тревожна

"Ако се наложи, България трябва да вземе в спешен порядък мерки да изтегли българите оттам тези, които пожелаят", смята вицепрезидентката Илияна Йотова.

"Ситуацията е изключително тревожна. Не можем да предвидим още как ще се отрази това на България и какъв ще бъде развоят на събитията оттук нататък, твърде рано е да се правят прогнози", каза още тя.

Българските власти следят ситуация в Русия, бяха лаконични от Министерството на външните работи. 

Оттам допълниха, че се очаква по-късно днес да бъде предоставена повече информация.

Борисов: Има метеж, гражданска война

"Във всички случаи в Русия има метеж, гражданска война."

Така лидерът на ГЕРБ определи действията на частната армия на Евгений Пригожин - "Вагнер", която се упълчи на Кремъл, обявявайки, че е завзела ключови позиции в Русия. Бойко Борисов говори пред кметския си актив, като наблегна и на българската помощ за Украйна.

"Службите да следят процесите в Русия, това е изключително опасно. Тези групи са само на 500 км от нас и са въоръжени, професионалисти, убийци. Дори след свършването на войната те няма да се върнат и да станат доктори, учители, те ще изпълняват поръчки. И затова нашето МВР, нашите служби трябва да бъдат изключително професионални", коментира Борисов.

"От момента, в който Русия се превърна в Путинов режим и нападна Украйна, ние имаме само едно място – на евроатлантическата общност и демокрацията и не можем да подкрепим агресията. Днес събитията показват, че режимът на Путин, на частните армии нападат и убиват украински граждани. Какво е това ново чудо частна армия, чудовище по-точно. Едновременно с руската армия", продължи Борисов.

И се прехвърли на темата с българсата помощ, като публична тайна е - българско производство стига до Украйна чрез посредници. "От първия ден на войната България изнася огромно количество оръжия за Украйна", заяви Борисов и за пореден път нападна медиите - че допускали лидери на партии да твърдят, че "и един куршум не е изнесен" (не стана ясно защо са виновни медиите, а не говорещите), като визира председателката на БСП и бивш икономически вицепремиер и министър - ресорен за оръжейния ни компплекс - Корнелия Нинова.

След което продължи към медиите - защо не направели по един репортаж колко милиона снаряда сме изнесли за Украйна.

"Уважаеми медии, кой ви попречи?! Защото цената, уважаеми медии, от завода до Украйна е на 100% завишена. Най-ниската е 20% комисионна, средната е 40. Предложихме директно да се дава от завода на Украйна. Сиреч, през тези години, много, много богати посредници имаше. Това го правеха и редовните, и служебните правителства. Това генерира огромна корупция" - заяви в заключение Борисов, визирайки явно кабинетът "Петков" - единственият редовен такъв от избухването на войната насам (до настоящия).

Петков: Агентите на Путин в България ще трябва да се преориентират бързо.

"Рано или късно престъпният Путинов режим ще се срути, а неговите агенти и бизнес партньори в България ще трябва да се преориентират бързо."

Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментрира събитията в Русия във фейсбук профила си. И даде заявка каква е задачата пред България - реформи и непоколебима евроатлантическа ориентация.

"През последната година всички прогнози за бърза победа на диктатора Путин се оказаха неверни, а от днес е очевидно, че и оценките за неговата непоклатима власт са погрешни.

Рано или късно престъпният Путинов режим ще се срути, а неговите агенти и бизнес партньори в България ще трябва да се преориентират бързо.

Междувременно нашата задача трябва да е да си подредим къщата с истинска реформа, да сме в близък контакт със съюзниците ни от ЕС и едновременно с това да се грижим за стабилността в Балканския регион", написа Петков.