Новият старши треньор на "Славия" Хосе Мария Бакеро се надява да приложи методите на работа от Барселона в "белия" клуб. Испанският специалист и бивш съотборник на Христо Стоичков в първия "дрийм тим" на каталунците беше представен официално на новия си пост.

Той подписа договор за две години, а негов помощник ще бъде Жорди Гротакас. Ще има и българи в щаба.

"Това е исторически клуб. Клуб, който залага на собствени кадри. Наблюдавал съм някои двубои на "Славия" и знам за какво става дума, започна Бакеро. - Когато президентът (бел. ред. Венцеслав Стефанов) ми предложи тази възможност, помислих и приех. С моя опит мога да допринеса за това отборът да се представя на ниво. Искам да вложа методологията от "Барселона" и тук, защото през последните 6 години работих с юношеския отбор на Барса. Това ме мотивира изцяло и затова съм тук."

60-годишният бивш испански национал е работил в "Пуебла" (Мексико), испанските "Малага" Б и "Реал Сосиедад", полските "Полония" (Варшава) и "Лех" (Познан), както и в перуанския "Хуан Аурич" по време на треньрската си кариера.

"Целта е да се конкурираме с нашите съперници, както и да подобрим качествата на футболистите и целия отбор. Преди много години думата "успех" за мен означаваше да се подобряваш и да дадеш всичко от себе си, не да побеждаваш на всяка цена. Ще искаме от всеки да дава 100 процента от възможностите си - не само футболистите, а и треньорите", продължи Бакеро.

Асистентът Гротакас, който е на 49 г., е заемал постове в "Жирона", "Днипро" (Днипропетровск), както и във футболната федерация на Казахстан.

"Нашата цел е да накараме публиката да е доволна от представянето на отбора. Ще се опитаме да направим така, че феновете ни да идват на стадиона. Целта ни е да изградим момчетата като професионалисти. Трябва да има търпение към тях. Постепенно трябва да ги интегрираме в мъжкия футбол, защото този преход не е лесен. Искаме самите млади футболисти постепенно да се превърнат в гръбнака на първия състав. Няма да имам различно отношение към моя син (Йон Бакеро, бел. ред.)", заяви специалистът пред медиите на стадион "Александър Шаламанов". 

Той получи подаръци - топка и тениска от фенове на отбора.

Бившият испански национал говори и за отношенията си с Христо Стоичков:

"Изживяхме страхотни моменти заедно на терена. Той е истинска легенда, не само в България и "Барселона", но и по света. Има много силен характер. Спокойно мога да го нарека приятел, защото останахме близки и след края на футболната ни кариера."

Венци Стефанов: И малко да приложим от работата в "Барселона" тук, успехите ще дойдат

На представянето бе и президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов.

"Бакеро не се нуждае от представяне, знаете кой е. Хората са дошли да работят и аз се радвам, че моите колеги ми повярваха и поканихме такъв треньор, който няма нужда от представяне и коментари. Да очакваме само добри игри от "Славия", за да се научат нашите футболисти.

Ако наблюдавате някоя негова тренировка, ще видите, че е по-различна от тези, които са при нас. Убеден съм, че и резултатите ще дойдат. Той иска да се даде шанс на българските футболисти да израстват", коментира той пред медиите. 

Президентът на Славия е сигурен, че новият треньор ще играе важна роля в изграждането на силен състав на "белите".  

"Бакеро не пожела да води други футболисти. Просто каза, че ще работи с това, което има. Ще има едно-две нови попълнения, но съм убеден, че българските играчи имат качества и с работа ще се постигнат резултати. Той е име, допринесло и за изграждането на Христо Стоичков.

Щом може да помогне на Стоичков, ще помогне и на нашите деца. Той помогна много на Мартин Георгиев да се адаптира и да работи в "Барселона". Там видях какви грижи се полагат за младите. Съвсем малко да успеем да приложим и тук, успехите ще дойдат", каза още Стефанов.

Той е доволен и от завръщането на нападателя Йон Бакеро, който игра в столичния клуб през 2022 г.

"Престоят на Йон в "Славия" беше удоволствие - да виждам как работи, как тренира, как се държи с останалите, какво е отношението му - професионално и човешко.

Отидох в Испания да говоря с него да се върне. Той е голям професионалист и това се дължи на баща му. Виждам настроението на футболистите и съм убеден, че "Славия" ще изглежда по различен начин и успехите ще дойдат. Убеден съм", добави босът на "белите".

"Славия" представи и едно от новите си попълнения през лятото - Денислав Александров, юноша на "Лудогорец", който игра в ЦСКА 1948.