Конституционният съвет на Молдова забрани днес партията на проруския олигарх Илан Шор, който живее в изгнание и който е обвиняван, че се опитва да свали проевропейското правителство на страната чрез организиране на серия от антиправителствени протести, предадоха световните агенции.

"Партия "Шор" е обявена за противоконституционна", заяви висшата инстанция.

Това решение проправя пътя към разпускане на тази политическа сила.

Правителството на Молдова сезира Конституционния съвет през ноември миналата година, смятайки, че политическата формация "Шор" действа срещу националните интереси.

Нейните народни избраници, в това число и петима депутати, ще могат да продължат да изпълняват задълженията си, но като безпартийни.

Юридическият съветник на партията на Илан Шор - Аурелиу Коленко, каза, че решението ще бъде оспорено пред Европейския съд за правата на човека.

От дълго време молдовските власти искат екстрадирането на Илан Шор, избягал през 2019 г. в Израел, неговата родна страна, след като беше обект на разследване заради източването на един милиард долара от молдовски банки. Тридесет и шест годишният бизнесмен бе осъден на апелативна инстанция на 15 години затвор  по този случай. Той мобилизира привържениците си в последните месеци срещу правителството, организирайки протести в молдовската столица и в други градове на фона на засиленото напрежение между Москва и Кишинев. В навечерието на един от тези протести полицията разби през март мрежа, за която подозираше, че е организирана от Русия с цел да дестабилизира Молдова.

През октомври 2022 г. САЩ наложиха санкции срещу Шор и други молдовци, обвинявайки ги в корупция и в усилия в координация с Русия за подкопаване на демокрацията в Молдова.

БТА