Американският производител на чипове „Интел“ ще построи нова фабрика в Европа – тя ще е в Магдебедург, Германия. След дълги преговори Берлин се съгласи да субсидира центъра с 10 милиарда евро и договорът за това ще бъде подписан тази вечер.

Субсидията ще трябва да бъде одобрена от Комисията на ЕС.

Миналата седмица вестник „Ханделсблат“ съобщи, че федералното правителство ще подкрепи споразумението за технологичната компания с 9,9 млрд. евро вместо с първоначално предвидените 6,8 млрд. евро. Посочената причина за допълнителното финансиране са повишените цени на енергията и суровините.

Заводът в Магдебург ще отвори близо 10 000 работни места. Споразумението беше разкритикувано от Клеменс Фюст, председател на Института за икономически изследвания "Лайбниц" в Мюнхен. Той смята, че субсидиите за милиарди за „Интел“ са "съмнителни". „Рискове при доставката съществуват при много продукти, това е част от нормалния бизнес живот“, казва ръководителят на мюнхенския институт.

Осигуряването на сигурност при полупроводниците е задача преди всичко на компаниите, а не на държавата, добави Фюст. Обсъжданата сума за субсидии в размер до десет милиарда евро е много висока застрахователна премия, каза той.

„Освен това не е ясно какво точно се произвежда в Магдебург, дали това са чиповете, от които се нуждаят Германия или Европа, и на кого ще бъдат доставени тези чипове в случай на криза“, критикува Фюст.

Освен това фабриките за чипове, които се считат за изключително енергоемки, ще бъдат допълнително субсидирани чрез планираната цена на електроенергията за промишлеността.