Около 32 000 мъже, които са били вербувани от руските затвори за военна служба в Украйна, са се завърнали у дома, заяви днес ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По думите му те са изпълнили договорите си и затова са пуснати на свобода.

Жени и активисти за правата на човека изразиха опасения, че толкова много престъпници, включително убийци и други насилници, са били помилвани и освободени преждевременно обратно в руското общество. В някои случаи осъдените престъпници вече са извършили нови убийства, отбелязва ДПА.  

Ръководителят на "Вагнер" обаче смята военната служба за отлична програма за ресоциализация. В гласово съобщение, публикувано в канала му в "Телеграм", Пригожин твърди, че освободените мъже са извършили общо само 83 престъпления. Това е 80 пъти по-малко престъпления в сравнение със затворниците, освобождавани след излежаване на присъдата.

Пригожин, който е близък довереник на лидера на Кремъл Владимир Путин, сам е вербувал някои от затворниците от затворнически лагери. Тези от тях, които са подписали договор да се сражават във войната, са били помилвани от Путин. Условието е било да изпълняват бойни мисии в Украйна в продължение на поне шест месеца.

През март Пригожин заяви, че броят на освободените бивши затворници от редиците на "Вагнер" е 5000 души. След превземането на източноукраинския град Бахмут той заяви, че в боевете там е загубил 20 000 души, включително 10 000 бивши затворници. В много от случаите той е положил усилия, за да гарантира, че престъпниците са били погребани с военни почести, посочва ДПА.

Правозащитници се оплакват, че Русия продължава масово да вербува престъпници за военна служба от затворите. Те твърдят, че руското министерство на отбраната използва наказателната система на страната за набиране на бойци.