След потъването на препълнена с бежанци лодка край бреговете на Гърция и откриването на близо 80 загинали, гръцките спасителни сили продължават издирването на стотици изчезнали хора. В четвъртък два патрулни катера, фрегата на гръцките военноморски сили, три хеликоптера и девет други кораба претърсваха Средиземно море в особено дълбокия морски район западно от полуостров Пелопонес. Междувременно гръцките пристанищни власти арестуваха девет души, заподозрени в принадлежност към банда за трафик на хора.

Гръцката информационна агенция АНА съобщи, че деветимата заподозрени с египетско гражданство са били арестувани в пристанищния град Каламата на Пелопонес. Според пристанищните власти сред тях е и капитанът на лодката.

Рибарската лодка се е преобърнала рано сутринта в сряда западно от Пелопонес. Според пристанищните власти плавателният съд е тръгнал от Египет, взел е мигрантите на борда си в либийското пристанище Тобрук и след това е поел курс към Италия.

По данни на бреговата охрана до четвъртък вечерта са били извадени 78 тела, които са били откарани в Атина за аутопсия. Очаква се обаче броят на загиналите да бъде значително по-висок. Според медиите най-вероятно загиналите ще надхвърлят 500 души. Такава трагедия не  е имало от десетилетия.

Според правителствения говорител Илиас Сиаканатарис има данни, че на борда са се намирали до 750 души. Рибарската лодка е била "дълга 25 до 30 метра", заяви говорителят на бреговата охрана Николаос Алексиу пред държавната телевизия ERT. По думите му палубата е била пълна с хора. "Предполагаме, че вътрешността е била също толкова пълна", добави Алексиу.

"Свидетели сме на една от най-големите трагедии в Средиземно море, а цифрите, публикувани от властите, са потресаващи", заявиха от Международната организация по миграция (МОМ). Даниел Говеван, адвокат от хуманитарната организация "Спасете децата", се опасява, че "100 деца са били в трюма".

Според официалните данни са спасени 104 души: 47 сирийци, 43 египтяни, 12 пакистанци и двама палестинци, всички мъже. Около 30 от оцелелите са в болница в Каламата. Те страдали "главно от пневмония, дехидратация и хипотермия", заяви ръководителят на отговорното отделение пред една радиостанция. Останалите оцелели са били временно настанени в склад в пристанището на Каламата.

Според гръцките власти претоварената рибарска лодка се е преобърнала в сряда сутринта в една от най-дълбоките части на Средиземно море, след като двигателят е отказал по-рано. Правителственият говорител Сиакантарис заяви, че лодката е потънала само за 10-15 минути.

Гръцкото правителство обяви тридневен национален траур. Гръцкият Върховен съд разпореди разследване на причините за инцидента. Броят на загиналите вече е най-високият при морски инцидент в Гърция от много години насам. По данни, събрани от АФП, най-тежката авария с бежанци в Гърция е станала на 3 юни 2016 г., когато загинаха или бяха обявени за изчезнали 320 души.

Гърция е една от основните страни, в които пристигат десетки хиляди хора от Африка и Близкия изток, стремящи се да достигнат Европа, заедно с Италия и Испания.

Германският канцлер Олаф Шолц (SPD) нарече бежанската катастрофа "депресираща". Той призовава "всички нас още повече да направим всичко възможно, за да избегнем това", заяви Шолц в кулоарите на Конференцията на министерските председатели в Берлин. Хората не бива повече да избират тези "опасни маршрути за бягство". За да се постигне това, каза той, Европа трябва да разработи "обща и солидарна система за справяне с миграцията на бежанците".

Папа Франциск, който все още е в болница след операция, изрази "най-дълбоката си тревога" от бедствието. Той се помоли "за многото загинали мигранти, техните роднини и всички, които са били травмирани от трагедията", се казва в телеграма, разпространена от Ватикана.