Израел води разговори за продажба на свои танкове "Меркава" (Merkava) на две страни, едната от които е в Европа, като това би било първата сделка за износ на бронираната машината, предаде Ройтерс, като се позова на официален представител от израелското министерство на отбраната.

Приет на въоръжение след като израелските бронирани сили понасят тежки загуби във война срещу Египет и Сирия през 1973 г., както и с оглед намаляване на зависимостта от доставки на оръжия от чужбина, танкът "Меркава" – "колесница" на библейски иврит – в момента се произвежда във вариант от четвърто поколение.

Началникът на дирекцията за координиране на износа на израелското министерство на отбраната Яир Кулас каза, че рекордното търсене на израелски продукти се дължи отчасти на факта, че някои страни искат да попълнят запасите си, след като са предоставили оръжия на Украйна за нейната война с Русия. По думите му в резултат на това Израел изнася излишни системи, които преди не е продавал в чужбина, включително предишни поколения на танка "Меркава".

"Има две потенциални страни, с които сме в напреднал етап на преговори (за продажба на танкове)", каза Кулас. "Не ми е позволено да ги назова, но една от тях се намира на европейския континент", добави той.

Израел предоставя на Украйна хуманитарна и дипломатическа помощ, но не и оръжия, тъй като се съобразява с необходимостта да запази отворени канали за комуникация с Москва, предвид влиянието на Русия в съседна Сирия, отбелязва Ройтерс.