Около 500 бесарабски българи от с. Кулевча, Одеска област, са се вдигнали на граждански бунт срещу насилствената им мобилизация от киевските власти, съобщава БГНЕС, цитирайки местната общност. Нашите сънародници са влезли в остра конфронтация и са прогонили пратените от Киев военни мобилизационни разчети.

Българите от Кулевча са качили и клип в интернет от острата разправа с украинския офицер, призоваващ в центъра на селото годните за военна служба в армията, допълва БГНЕС.

"На бандеровците не е достатъчен геноцидът срещу нашия народ за последните 25 години. Не им стигат и политически убийства на българите. Никога няма да забравим нашите герои Милев и Николов, изгорени в Одеса. Днес дойдоха да мобилизират българите на война срещу Донбас. Хората излязоха на митинг и не му позволиха да прочете заповедта", пише в мрежата бесарабският българин Пьотр Рибаков.

Той споделя, че хората в селото говорят помежду си на български, а с офицера от украинската армия - на руски.

"Да не допуснем моите братя да загинат за чужди интереси! Нека Порошенко заедно с Турчинов и Яценюк да вземат пушките и да отиват на война! Моля, пишете обръщения към българско правителство и организирайте митинги в България в наша подкрепа", призовава българинът Рибаков.

В драматичния клип, заснет, най-вероятно, с мобилен телефон се чуват най-силно призивите и скандиранията "Не на войната!" от жени и деца. "Мирните жители нямат нужда от война. Който я е запалил - той да воюва!", надава глас жена сред гневното множество хора в с. Кулевча.

Сайтът, който разпространи информацията - timer.od.ua, съобщи по-късно и за второ село, населено с бесарабски българи, което е въстанало. В Дмитровка, което е в същата област, с бунт били изгонени т. нар. военкомове, които се канели да мобилизират около 200 души от общо 5-хилядното население.