БСП отказва да съдейства за "бърза писта" за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Това стана ясно от изявление на лидерката на партията Корнелия Нинова. За да се промени Конституцията бързо трябва да има мнозинство от 180 депутати. Ако то не бъде събрано се тръгва по "бавна писта", която изисква 160 депутати, но отнема повече време.

Към този момент подкрепа за промени са заявили ГЕРБ (69 депутати), "Продължаваме промяната - Демократична България" (63 депутати) и ДПС (36 депутати). Тези партии общо имат 168 депутати и ако постигнат разбирателство, то бавната писта ще бъде гарантирана.

Не особено стабилната управленска конструкция обаче може и да не издържи много дълго време. И за това вариантът с бързата писта е по-практичен. Освен това с бързата писта се постига и по-голяма представителност.

БСП има 23 депутати и те могат да осигурят "бърза писта". За нея обаче има и други варианти - "Възраждане" (37 депутати), както и ако има разбирателство с "Има такъв народ" (11 депутати) и независимият Радостин Василев.

"Получихме покана от Кирил Петков и Христо Иванов за разговори за конституционно мнозинство от 180 гласа. Те имат 160. За бърза процедура. Имаме решение да не участваме в предварителни разговори. Когато бъде внесен проект тогава ще се произнесем или ще правим предложения", каза Нинова.

Тя допълни, че конституцията трябва да се променя много внимателно.

"Бързането крие риск. Това народно събрание е прекалено раздробено. Дори управляващото мнозинство не е единно по тази тема. Всеки хвърля идеи, които понякога се изключват. Ние ще си направим наши консултации с професионалисти. Има съмнения дали този парламент има капацитет да направи такава сериозна промяна", добави лидерката на БСП.

Нейната предпазливост подхранва съмненията, че политическото й поведение се промени рязко след пресконференцията на Иван Гешев, по време на която той си скъса оставката. Малко след това Нинова обяви, че БСП няма да участва в правителство с първия мандат, въпреки че имаше информации, че то е почти договорено.

Известно е, че основната цел на тези промени в Конституцията е да се гарантира самоуправление на съдиите и да се отнеме безконтролността на прокуратурата и тя да подлежи на сериозен обществен контрол. Подобно орязване на пълномощия със сигурност не е по вкуса на държавното обвинение.