Привърженици на бившия италиански премиер Силвио Берлускони се стекоха в Милано в сряда, за да се сбогуват на държавно погребение с противоречивия милиардер, което затваря 30-годишна глава в историята на страната, предаде АФП.

Церемонията за Берлускони, който почина в понеделник на 86-годишна възраст, ще се проведе в готическата катедрала на Милано, а хиляди поклонници на магната се събраха на площада отпред, готови да гледат на живо на огромни екрани.

"Берлускони е моята първа и последна политическа любов. Това е много тъжен ден за Италия", каза пред агенцията Луиджи Векионе, 48-годишен текстилен работник от северния регион Пиемонт.

„Той беше харизматичен лидер, който създаваше работни места и имаше съчувствие към всички. Ще ми липсва“, каза той, докато се присъединяваше към тълпите, носейки голямо червено сърце на черната си тениска.

Берлускони, обожаван и мразен от италианците в еднаква степен, беше болен от няколко години, въпреки че остана официален лидер на дясната си партия "Форца Италия", член на коалиционното правителство на премиера Джорджа Мелони.

30-годишната Лучия Диеле от Пулия в южната част на Италия описа Берлускони, който влезе в политиката през 1994 г. и стана министър-председател три пъти, като "най-великия политик в историята на Италия".

"Той оставя огромна празнота, която ще бъде невъзможно да се запълни. Джорджа Мелони е страхотен премиер, но никой няма да заеме мястото на Силвио", каза тя, докато тълпите скандираха името на Берлускони.

Италианският президент Серджо Матарела, Мелони и другият коалиционен партньор Матео Салвини, ръководител на крайнодясната Лига, трябваше да присъстват на погребението, докато Европейският съюз ще бъде представляван от своя комисар по икономиката Паоло Джентилони, също бивш премиер на Италия.

"Велик човек"

Големи венци в цветовете на италианското знаме бяха изложени пред катедралата, където церемонията трябваше да започне в 15:00 ч. (16:00 часа българско време), председателствана от архиепископ Марио Делпини.

Кабинетът на унгарския премиер Виктор Орбан съобщи, че той ще присъства. Очакваше се и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани, предадоха италианските медии.

Най-дълго управлявалият премиер в следвоенната история на Италия и преизбран в Сената миналата година, Берлускони беше известен със своите противоречиви гафове на международната сцена.

Той причисли президента Владимир Путин към своите приятели, но руският лидер е обект на международна заповед за арест и не може да пътува до Италия.

65-годишният фотограф-любител Джанфранко Дилета каза, че е дошъл, за да "увековечи това масово събитие".

„Никога не съм гласувал за Берлускони, който олицетворява за Италия модерния популизъм от 90-те години... и беше приятел на Путин докрай, стратегическа грешка, която изложи на опасност националната сигурност на Италия“, каза той.

Берлускони е преживян от 33-годишната си приятелка Марта Фашина, която беше до леглото му, когато той почина от рядък вид рак на кръвта.

Очаква се към нея да се присъедини на първите скамейки в катедралата поне една от двете бивши съпруги на Берлускони и петте му деца, някои от които помогнаха за управлението на империята му, оценявана наскоро на около 7 милиарда долара.

„Ти беше страхотен човек и невероятен баща на нашите деца“, написа първата му съпруга Карла Дал'Олио в надгробна реч във вторник.

Екстремни

Знамената на всички обществени сгради бяха спуснати наполовина от понеделник в знак на почит към лидера, чието влияние се простираше далеч отвъд политиката, благодарение на обширната му медийна империя.

Парламентът спря работа за три дни, а правителството обяви сряда за ден на национален ден на траур - за първи път за бивш министър-председател.

Решението беше критикувано от противниците на Берлускони, които го обвиняваха в непотизъм, корупция и прокарване на закони, за да защити собствените си интереси.

Сенатор Андреа Крисанти каза, че е "твърдо против" подобни национални почести за "някой, който не уважава държавата", посочвайки окончателната присъда на Берлускони за данъчни измами през 2013 г.

Рози Бинди, бивш ръководител на Комисията за борба с мафията, каза, че това е "неподходящо" за "човек, предизвикващ разногласия като Берлускони", а всекидневникът "Република" каза, че "институционалното затваряне" е "екстремно" и го сравни с церемониите във Великобритания за смъртта на кралица Елизабет II.

Берлускони си построи мраморен мавзолей, вдъхновен от фараоните, във вилата си в Аркоре, близо до Милано, за да приюти той членовете на семейството му и на приятелите му, когато умрат.

Семейството му планирало да кремира тленните му останки и да постави праха му в мавзолея, съобщават италианските медии.