Украинската контраофанзива е в ход от няколко дни, но досега войските на Киев са успели да придвижат фронта само на няколко километра.

Наред с важните за Украйна успехи, като пробива на фронта в Донецка област, имаше и неуспехи, като например неуспешните атаки в южната част на страната, при които бяха унищожени и германски танкове Leopard 2.

С подходящите оръжия обаче нещата могат да се развият много бързо. Това твърди бившият американски генерал Бен Ходжис. Той смята, че дори Крим може да бъде освободен това лято. Но само при едно условие.

„Ако Западът предостави на украинските сили всичко, от което се нуждаят ... тогава все още очаквам Украйна да освободи Крим до края на това лято“, пише Ходжис за Центъра за анализ на европейската политика.

Според Ходжис Киев се нуждае преди всичко от прецизни оръжия с голям обсег на действие. Те позволяват да се атакуват цели далеч зад фронта, като складове за боеприпаси или командни центрове.

Това означава, че ако Западът достави подходящите оръжия, Украйна може да изгони руските войски от Крим преди септември.

Великобритания вече е поставила началото и е предала на украинската армия крилати ракети от типа "Storm Shadow" (с обсег 560 км).

Украйна също така е попитала Германия дали може да получи разрушителя на бункери "Таурус". Но супероръжието с обсег 500 километра, което още днес може да порази всички цели в Крим, засега не е доставено от Берлин.

Ходжис обаче се надява особено на правителството на САЩ, защото то би могло да достави ракети АТАСМС. Въпреки че те биха имали обсег само до 300 километра, биха могли да бъдат изстрелвани от земята, за разлика от "Таурус" или "Сторм Шадоу". Според Ходжис тези оръжия биха дали на украинската офанзива "огромен тласък".

И все пак действителната основна атака все още не е осъществена. Едва когато в боя се включат "големи бронирани формирования", ще се разбере, "че основната атака наистина е започнала", казва бившият генерал. Целта на основната атака също се пази в тайна "възможно най-дълго" по стратегически причини, казва Ходжис.

Но фактът е следният: с прецизните оръжия с голям обсег на действие нито една област в Украйна вече не би била безопасна за руската армия.

Крим се смята не само за важна стратегическа цел, но е и с голямо символично значение и за двете страни.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви през август 2022 г., че войната "започна с Крим и трябва да завърши с Крим, с неговото освобождение".

През 2014 г. Русия незаконно окупира и анексира полуострова в Черно море.