Най-малко 12 украински цивилни са загинали от поредния руски обстрел на граждански обекти през изтеклото денонощие, съобщават украинските и международните медии.

Половината от жертвите са в черноморското пристанище Одеса и в контролираната от Киев част на Източна Украйна, а останалите - в граничната с Русия Сумска област.

Руски ракети са ударили тази нощ жилищни сгради в Одеса и са убили най-малко трима души, а ранените са 13, съобщи рано тази сутрин украинската армия, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Други двама души са били убити от руски артилерийски огън в Краматорск, Донецка област, а трети - в близкото селище Константиновка, предаде украинският новинарски сайт "Гордон", позовавайки се на областния управител Павел Кириленко.

Шестима души са загинали вчера в обстрелян от руската армия автомобил в Североизточна Украйна, близо до руската граница, съобщи украинската главна прокуратура, цитирана от Франс прес.

По време на обстрела автомобилът се е движел през гора в близост до град Серединa-Буда в Сумска област, съобщава прокуратурата. Загинали са шестима души, сред които четирима горски пазачи, се казва в съобщение на прокуратурата в Телеграм.

Русия изстреля срещу Одеса от кораб в Черно море четири крилати ракети, каза Южното командване на украинските въоръжени сили. По-рано военните обявиха, че две ракети са били унищожени преди да достигнат целите си.

В резултат на въздушен бой и взривни вълни са нанесени щети на бизнесцентър, образователна институция, жилищен комплекс, заведения за хранене и магазини в центъра на града, съобщи Южното командване в „Телеграм“.

Тримата загинали в Одеса са работели в склад на търговска верига, когато ракета „Калибър“ го е поразила и той се е подпалил. В склада са били ранени седем работници. Продължава претърсването под развалините, където може да има още пострадали, казаха военните. Атаката е унищожала 1000 квадратни метра от склада, а избухналият пожар е обхванал 400 квадратни метра.

Говорителят на одеската военна администрация Сергий Братчук публикува видеоклип и снимки, на които се виждат многоетажни сгради с липсващи части от външните стени и избити стъкла на прозорците, както и огнеборци, които погасяват пожара в ударения склад.

От началото на руската инвазия Одеса беше бомбардирана на няколко пъти. На 10 юни трима души загинаха в околностите на града в пожар, предизвикан от падане на отломки от дрон, унищожен от украинската противовъздушна отбрана.