Създаването на парламентарна комисия, която да разгледа искането за свалянето на депутатски имунитети. И която има ясно фиксиран срок на действие - не по-късно от 18 юли 2023 г.

Това се предвижда в проект за решение, внесен във вторник в деловодството на НС от ПП-ДБ. Той е за създаване на временна парламентарна комисия по исканията на главния прокурор Иван Гешев за отнемането на имунитетите на Бойко Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ).

Комисията ще се състои от 12 членове - по двама от всяка парламентарна група, пише в проекта. Срокът на действието ѝ също е определен, в рамките на около месец тя трябва да е готова с решението. Така подозрението, изведено от записа от Националния съвет на "Продължаваме промяната", че ще се създаде комисия, за да се проточи даването на имунитетите, изглежда опровергано. Самият Петков обяви сутринта по Нова тв, че председателят на комисията не трябва да е нито от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ. Като не даде ясен отговор как може да се предотврати това да е Делян Пеевски, например. Заседанията щели да бъдат публични, тя да действа при пълна прозрачност, каза още Петков.

Гешев поиска да бъде свалена защитата на тримата депатите, за да могат да бъдат разследвани. Борисов е обект на досъдебното производство, известно като "Барселонагейт" за пране на пари, Лидерът на ГЕРБ вече каза, че няма сам да се откаже от имунитета си.

Кирил Петков е "клиент" на най-ниското ниво Районната прокуратура - за документ с невярно съдържание (заради казуса с канадското гражданство).

Но по принцип прокуратурата "заплашва" съпредседателя на ПП и бивш премиер и с дело за по-тежки престъпления - по Глава 1 от НК,за държавна измяна, иницииирано от "Възраждане" и ВМРО. Петков обяви, че непосредствено преди разглеждането на неговия случай ще се откаже от имунитета си.

Младият депутат от ГЕРБ Александров е обвиняем за блудство с непълнолетно лице (навършило 14 г.), чрез употреба на сила.

Комисията се налага, тъй като и тримата засега не са дали имунитетите си доброволно.

При други два от нашумелите случаи: разследванията срещу Делян Добрев (ГЕРБ) и Радостин Василев (ПП) - за първия Гешев върна предложението на Градската прокуратура, а вече независимият Василев си дава имунитета доброволно. 

"Според предложението, комисията ще се състои от 12 депутати - по двама души на паритетен принцип от всяка парламентарна група. Тя ще работи до изчерпване на предмета си, но трябва да завърши работата си не по-късно от 18 юли 2023 г.

За всеки случай трябва да прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и ще се изготвя отделно становище. В парламента са внесени огромен обем доказателствени материали, с които членовете на комисията трябва да се запознаят", пишат вносителите на предложението.

Със създаването на тази временна комисия се следва практиката на Народното събрание досега по редица други случаи с поискани от прокуратурата имунитети на народни представители, посочват още те.