Президентът трябва да подпише указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев веднага.

Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков по Нова тв във вторник сутрин.

Попитан за това дали смята, че Румен Радев ще се бави, каквито предположения вече се чуха, той отговори:

"Това би било огромна грешка. Той трябва да даде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата, освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия."

Няма срок в Конституцията обаче, в който държавният глава трябва да издаде указ за освобождаване на обвинител номер едно. Президентът има право и на едно вето, като след това ВСС трябва да обсъди отново предложението и то пак да бъде гласувано.

Според правосъдния министър Атанас Славов, който е и специалист по конституционно право, процедурата предполага издаването на указа да стане в кратко време, а заведеното дело от Гешев в Конституционния съд за това дали Висшия съдебен съвет с изтекъл срок може да освобождава главния прокурор, не би трябвало да забави решението на президента.

Решението за Гешев - "добра стъпка"

Петков определи днес гласуването във ВСС за освобождаването на Гешев като „добра стъпка”. „Този човек не е за тази позиция. Но трябва да продължим”, добави. 

„Какво се случи вчера? Когато преди година и половина заложихме Механизъм за разследване на главния прокурор, хората не му обърнаха много внимание. Тази начална реформа беше засята тогава и тя започна да предизвиква различни динамики – минахме през Венецианската комисия, ЕК каза, че това е много важно, стана условие да си получим парите по ПВУ. Това създаде конфликт в цялата система, защото главният прокурор не искаше тази реформа да се случи. Той мислеше, че това ще е срещу него, защото най-вероятно има за какво да се притеснява. Ние вкарахме много по-рано реформата, която даде резултат днес."

„Акцентирам колко е бавна промяната и тя се случва през институционалност. Трябва да продължим по същия начин”, смята той.

Комисията за имунитетите нямало да се бави

Вчера Гешев официално внесе искане за сваляне на имунитета и на самия Петков. Днес депутатът отново потвърди, че ще се прави комисия, която да разглежда всяко подобно искане на все още главния прокурор.

По уверенията му тази комисия нямало да бъде оглавявана нито от ПП-ДБ, нито от ГЕРБ. Заседанията ѝ ще бъдат открити.

"Искаме да се осветлят всички документи, за всички искания за имунитети. Правим комисията с ясното съзнание, че тя не бави процеса или брани депутатите. Трябва да има прозрачност", обяви той.

Като повтори обявеното си вече намерение, че самият той ще си даде имунитета преди комисията да се произнесе по неговия случай.

"В зала ще предложим да се измисли механизъм, по който оглавяващият я няма конфликт на интереси. Който и да я председателства, ние ще настояваме за пълна прозрачност", каза уклончиво Петков на въпрос дали може например Делян Пеевски да оглави, той не е от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ.

Той препотвърди намерението да се върви към премахването на института на главния прокурор.

"Концентрацията върху един прави цялата правосъдна система да е зависима, почти като диктатура. Важното е никой да не се чувства безконтролно властен. Въпросът е дали може институтът главен прокурор да се премахне без Велико народно събрание", поясни бившият премиер

Ще се търсят "общественици" за областни управители

Петков беше повече от уклончив и по въпроса за предстоящата вълна от кадрови назначение - и на областните управители, които вкупом и демонстративно подадоха оставки вчера, и в регулаторите. Щяло да се търсят общественици.

"Решихме и ние, и ГЕРБ, че няма да слагаме политически лица. Ще търсим общественици. Всеки от нас сега търси най-добрите кандидати", каза той като отрече да има партийни квоти, по които ще се разпределя властта в областите.

Това се отнасяло и за регулаторите. "Всеки от нас трябва да отстъпи", каза той по отношение на ГЕРБ.

Промяната в службите - от ДАНС

Първата смяна на шефове на служби ще е в ДАНС, стана ясно от думите на Петков във вторник сутрин.

"Най-важната служба, от която трябва да се почне промяната, е ДАНС. Проблемът там е от години", твърди той като отрече да било акт на отмъщение заради изявлението на шефа на агенцията пред Народното събрание. 

"Вярвам, че реформата в службите е следващата голяма реформа, която трябва да се случи. Има огромна работа там да се върши. ще предложим в спешен порядък промяна в закона, така че шефовете на службите да бъдат избирани с помощта на правителството и Народното събрание. Вярвам, че НС е органът за утвърждаване на тези длъжности, а не президентът", каза още Петков.

Помощта за Украйна

"Няма да пратим нито един български войник да се бие в Украйна. Това е пълна лъжа. Виждам, че "Възраждане" тиражира тази фалшива новина", отново каза Петков.

"Това, което може да помогнем на Украйна с българската оръжейна индустрия, ще го направим. Това не е само помощ за Украйна, а и за националната ни сигурност", добави той.