Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) въвежда ограничения за производителите и търговците на птиче месо и яйца и за птицефермите в Бургаско, заради възникналото огнище на птичи грип. На сайта на Министерството на земеделието и храните е публикуван списък с предприети мерки срещу разпространението на вируса. 

Носител на заразата е мъртъв къдроглав пеликан. Птицата е намерена преди пет дни в защитената местност "Пода" край Бургас заедно с мъртва чайка. След направените изследвания наличието на птичи грип (H5N1) е установено единствено при пеликана. Според БАБХ това е единичен случай и няма причина за паника. 

Определена е 3 километра предпазна зона и 10 километра надзорна зона около огнището.

В трикилометровата предпазна зона около защитената местност „Пода” попадат следните населени места и защитени местности:

кв. „Крайморие” и кв. „Победа” на гр. Бургас, защитена местност „Пода” и защитена местност „Узунгерен”. В 10 километровата надзорна зона се включват: с. Димчево, с. Твърдица, с. Маринка, гр. Бургас и кварталите към него – „Меден рудник”, „Горно езерово”, „Долно езерово” и „Лозово”, Община Бургас, с. Черни връх, Община Камено, поддържан резерват „Атанасовско езеро”, защитена местност „Бургаски солници”, защитена местност „Вая” и защитена местност „Устие на р. Изворска”.

В определената предпазна зона няма регистрирани големи птицевъдни обекти, а в наблюдаваната зона има 2 обекта, които са поставени под надзор от страна на служителите на БАБХ. Тъй като вирусът е установен при дива птица, е забранен ловът. Ограничени са и дейностите свързани с транспортиране на диви и домашни птици, търговията с месо и птичи продукти, като и изнасянето на яйца за излюпване от животновъдните обекти в карантинната зона. 

Към момента няма данни за заразени хора. Баща и син от Бургас са настанени в болница с подути лимфни след консумация на мъртви птици, но не става въпрос за птичи грип. Това съобщи по време на заседанието на епизоотичната комисия в Бургас, старши експерт Иванка Георгиева, цитирана от "Дарик".

Мъжете са от кв. "Горно Езерово". Те излизали на риболов с лодка и често вадели с мрежи удавени птици от езерото "Вая" След консумация на мъртва гъста, двамата са получили сходни симптоми и са приети в болница. Мъжете се оплакали от висока температура и подути лимфни възли, но от бургаската болница са опровергали, че става въпрос за заразяване с птичи грип.