Лекарка от Хамбург се яви днес на първото изслушване в съда на дело, което тя започна срещу фармацевтичната фирма Biontech. Обвинението й е, че ваксината им срещу коронавируса COVID-19 й е нанесла здравословни щети.

Тя страда от болки в горната част на тялото, подуване на крайниците, изтощение, нарушения на съня. Адвокатът й Тобиас Улбрих заяви:

„Става дума за нарушение на сърдечния ритъм, задух, автоимунно заболяване. Искът е за 150 000 евро обезщетение за болки и страдания плюс обезщетение за вреди!"

Първото публично изслушване в Окръжния съд в Хамбург, Германия, трябваше да започне днес в 10 ч. Първоначално обаче процесът беше отменен. В момента в цялата страна се разглеждат повече от 200 сходни съдебни дела. Те са насочени срещу всичките четири големи производители на ваксините срещу COVID-19.

Тези граждански искове имат за цел да предявят претенции, като се позовават на член 84 от Закона за лекарствата, известен като „строга отговорност“.

"Това е възможно, ако ваксината, когато се използва по предназначение, има вредни ефекти, които надхвърлят допустимото ниво", обяснява медицинският адвокат д-р Брита Конрад.

От друга страна, съгласно Закона за защита от инфекции, засегнатите лица могат да предявят претенции за грижи пред социалните съдилища.

„Смятам, че изискването да се докаже, че вредните последици "надхвърлят допустимото", е изключително проблематично за изпълнение“, казва Конрад.

Това се дължи и на факта, че няма надеждна база данни, тъй като съобщенията за сериозни странични ефекти не са били регистрирани или са били регистрирани в недостатъчна степен.

В крайна сметка ищецът ще трябва да докаже, че става въпрос за увреждане от ваксина.

"Засегнатите лица често страдат от автоимунни заболявания, чиито причини обикновено не са напълно ясни. Това прави задачата още по-трудна."

Тобиас Улбрих вижда нещата по друг начин:

"Съгласно фармацевтичното право, параграф 84 II AMG, ответникът трябва да обясни и докаже, че неговата ваксина не е допринесла за това увреждане" (нещо като презумпция за виновност, б.р. на Клуб Z).

Самата компания Biontech обяснява, че се отнася много сериозно към всички случаи и ги проучва подробно. Говорителка на компанията обяви, че случаите се отнасят до "увреждания на здравето, за които до момента не е установена връзка с ваксината ".

Цялата информация, предоставена от ищеца, е била внимателно проучена и е достигнато до заключението, че жалбата е неоснователна.

"Това ще бъде дълъг, каменист път", казва адвокат Йоахим Цезар-Прелер (60 г.).

Той също представлява засегнатите лица и смята за проблематично, че срещу жалбите е имало възражения още преди въвеждането на ваксините. Със законова наредба критериите за допустимост на пострадалите от ваксинация са били значително завишени.

"Производителите се бореха срещу поемане на отговорност през 2020 г., преди ваксините да се появят на пазара", казва Прелер.

Затова в много случаи те носят отговорност, само ако са действали с груба небрежност или дори умишлено са причинили вреди. Освен това в ЕС съществува задължение за обезщетение: ако производителят действително трябва да плати обезщетение за вреди, той може да получи парите обратно от държавата.

Ищецът по делото в Хамбург, както и множество други засегнати страни, се представляват от адвоката от Дюселдорф Тобиас Улбрих. Според информацията на началната страница на неговата адвокатска кантора Rogert & Ulbrich той не е медицински юрист, а специалист по транспортно и спедиторско право, както и експерт по авиационно и корпоративно право.

Улбрих е най-известен с ролята си в скандала с дизеловите емисии. Напоследък той неведнъж е привличал общественото внимание заради близостта си до средите на т.нар. конспиративни активисти. В своя акаунт в Twitter той пише, наред с други неща, за "насилствено прилагане на генни терапии, популярно като #ваксинация" или нарича мРНК ваксините "биологично оръжие".