Черногорците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, които са решаващи за преодоляване на политическата криза и застоя на страната по пътя към членство в ЕС.

Общо 542 468 граждани ще могат да упражнят правото си на глас от 7:00 до 20:00 часа (8:00 до 21:00 часа българско време). 

Петнадесет са партиите и коалициите, които се борят за влизане в 81-местния парламент. 

Адриатическата страна с население от около 620 000 души е страна кандидат за членство в ЕС от 2010 година. Черна гора бе напреднала най-много от държавите в региона в евроинтеграционния процес, но миналата година две правителства бяха свалени с вот на недоверие, а споразумение за трето не бе постигнато.

Основните играчи

През март тогавашният президент Мило Джуканович разпусна Скупщината и насрочи предсрочни парламентарни избори, на които неговата Демократична партия на социалистите (ДПС) за първи път ще се яви като опозиционна, тъй като след вота през 2020 година бе сложен край на близо 30-годишното й управление.

Според анализатори и проучвания най-много гласове ще получи коалицията около проевропейското, центристко движение "Европа сега", което също така подкрепя и по-тесни връзки със Сърбия. Водач на листата е бившият министър на финансите Милойко Спаич, който основана “Европа сега” миналата година заедно с новия президент на Черна гора Яков Милатович.

Милатович победи ветерана на черногорската политика Мило Джуканович през април на президентски балотаж.

Ще има ли правителство?

Прогнозите са, че коалицията около „Европа сега“ няма да може да получи мнозинство в парламента и за да управлява ще трябва да търси подкрепа на други партии.

Проевропейската ДПС, която вече е с ново ръководство, най-вероятно ще се класира на второ място. Джуканович, който изведе страната от съюза със Сърбия през 2006 година и вкара Черна гора в НАТО през 2017 година, се оттегли от лидерския пост, след като изгуби президентските избори. Начело на листата на коалицията около ДПС е 35-годишният Даниел Живкович. 

На тези избори в коалиция се явяват гражданското движение УРА на премиера Дритан Абазович и Демократите на бившия председател на парламента Алекса Бечич. Преценките за тях са, че могат да се окажат трета политическа сила. 

В новия парламент се очаква да влезе и коалицията “За бъдещето на Черна гора”. Тя е съставена от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на правителството след изборите през 2020 година. 

Първите предварителни изборни резултати, обявени от неправителствени организации, се очакват около час след приключване на изборния ден.

БТА