"Преди години тук социалистите садиха макове. Искам около завода да има само макове. Да издирите тези на Станишев и да ги пресадите около завода".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на месечната инспекция на строителството на завода за отпадъци на София. Задачата беше отправена към столичния зам.-кмет по екологията Мария Бояджийска. Борисов уточни, че заводът за механично-биологично третиране на боклук край с. Яна ще понижи цената за топлоенергия на близо 40 000 домакинства. Съоръжението трябва да заработи през август тази година. 

"Специално дойдох да видя завода, защото имаме много история с него. Такива конспиративни мероприятия бяха правени за този завод, така бяха подлъгвани софиянци, квартал по квартал, пачка след пачка, протест след протест, години наред с умисъл, за да няма завод – да има кризи и да се възползват от балиране, извозване и съхранение”, припомни премиерът.

Той подчерта, че тези години не бива да бъдат забравени, защото това са стотици милиони загуби за София. 

"Тези поляни ги знам една по една и мога да ви ги опиша. То не се срещахме с населението, не ги лъжеха, че ще е смрад, че ще е мизерия и болести", отбеляза Борисов.

Премиерът благодари на Европейската комисия, защото знаели за "умисъла", който е имало срещу този проект от страна на софийската организация на БСП.

"Четири години беше тая борба. Белите ми коси са от софийската организация на БСП и техните конспирации", добави той. 

По думите на Борисов имало и друга конспирация, свързана с бившия екоминистър от кабинета "Орешарски" Искра Михайлова. Лидерът на ГЕРБ отправи благодарности към нея, защото тя  "тайно от предишното правителство помагала и се криела, за да се движи самият проект". 

На месечната инспекция присъстваха вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, шефът на дирекцията по околна среда в ЕК Джордж Кремлис и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ако проектът бъде изпълен по график, през август ще бъдат направени първите проби за преработка на битовите отпадъци на столицата. Ивенстицията за съоръжението се подготвяше от 2007 година и седем години по-късно, през май 2014 г., беше започнатно строителството. Проектът се финансира с европейски пари по Оперативна програма "Околна среда". Фирмата изпълнител е  Обединение "Актор АД - Хелектор АД", а договорът е на стойност 213 462 193 лв. 

Предвожда се заводът да преработва годишно 410 хил. тона битови и сходни на тях отпадъци.