"Уест Хем" триумфира във второто издание на турнира Лига на конференциите. В хубав финал в Прага "чуковете" биха "Фиорентина" с 2:1 с победен гол на Джаред Боуен в 90-ата минута.

И трите попадения паднаха през второто полувреме. Саид Бенрама откри в 62-ата минута от дузпа, отсъдена за игра с ръка. Флорентинци изравниха бързо - само 5 минути по-късно, когато Джакомо Бонавентура майсторски намери път на топката към мрежата.

Течеше 90-ата, когато Боуен получи извеждащ пас от Лукас Пакета и донесе на тима първа купа от 43 години насам, когато бе вдигната Купата на Футболната асоциация.

Италия загуби и втория финал на евротурнир, след като преди седмица "Рома" отстъпи пред "Севиля" с дузпи. Остава финалът на Шампионската лига в събота между "Манчестър Сити" и "Интер".

Началото бе сковано и без рискове и от двете страни. 

Малко след половин час игра капитанът на италианците Кристиан Бираги бе ударен с чаша в главата от фен на "Уест Хем" (долу), като се наложи да му бъде оказана лекарска помощ, а дикторът на стадиона предупреди, че мачът може да бъде прекратен заради проявите на английската публика.

Наложи се Деклан Райс да успокоява част от запалянковците.

В добавеното време на първата част Куаме от "Фиорентина" стреля с глава, като топката срещна десния стълб на вратата на Ареола. Йович вкара при добавката, но попадението не бе признато, тъй като сръбският нападател бе в засада.

Второто полувреме започна с повече динамика и интересни атаки.

Лондончани поискаха дузпа за игра в ръка на Бираги и след разглеждане с ВАР съдията Дел Серо Гранде посочи наказателен удар. Саид Бенрама бе безупречен при изпълнението - 1:0.

Фиорентина веднага успя да отвърне на удара. В 67-ата минута италианците направиха образцова атака, при която Николас Гонсалес свали топката с глава, Джакомо Бонавентура я спря с левия крак и веднага с десния между двама защитника я насочи в долния десен ъгъл на вратата - 1:1.

В 72-рата минута тимът от Флоренция бе близо до пълен обрат. Артур Кабрал подаде на Мандрагора, който с левия крак стреля близо до десния стълб на вратата.

Така се стигна до развръзката, донесла първи голям трофей в кариерата на треньора Дейвид Мойс, който няколко пъти през сезона бе пред уволнение. Тимът едва се спаси от изпадане от Висшата лига.

"Чуковете” си осигуриха и право на участие в Лига Европа през следващия сезон.