Един призрак бродеше в предизборните програми на "Коалиция за България" и "Атака". Призракът на прогресивния данък. Идеята му е много проста - по-високите доходи да се облагат с по-голяма ставка. Тук може да вметнем, че пропорционалният данък от 10%, който у нас неправилно е наричан плосък, беше въведен от правителството на Тройната коалиция по време на икономическия бум. Парадоксът е, че той беше лансиран у нас от съзвездие от либерални икономисти и толкова отиваше на едно ляво правителство, колкото пънкарски гребен на главата на Димитър Благоев.

Да, от социална гледна точка прогресивният данък не е справедлив. Вярно е, че той оставя много повече свободни пари на хората с по-високи доходи. Но при неговото въвеждане смисълът беше да се опрости данъчната система, да се намалят ставките и да се привлекат повече чужди инвеститори. Неговото съществуване е едно от двете положителни неща в оценките на българската икономика в разнообразни бизнес класации. (Другото е валутният борд.)

В крайна сметка нито един голям инвеститор не премести заводите си тук заради този данък. Затова може би е резонно да се помисли за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, за да влязат в хазната повече пари, вместо тя да се пълни само от ДДС и акцизи. Или данъчните да заработят по-добре и да хванат лицата и фирмите, които не си плащат налога дори и при най-ниската му ставка в ЕС. Но е опасно на политически език да се нарича "данък богатство" или "данък за богатите". Това е още едно разделение на и без това поляризираната ни нация. 

Освен това е доста глупаво да се прави референдум за промяна на данъчната система. Особено от тези, които въведоха "десятъка" без да се допитат до народа. Това е в прерогативите само на парламента, който в една или друга по-малка степен е представител на обществото. Един референдум ще е свързан и с десетки милиони левове разходи, които могат да се оползотворят за друго нещо. Висящ е и въпросът дали е допустим по закона за референдумите.

Та в крайна сметка който иска да променя данъчната система нека го направи в Народното събрание. Все пак сме парламентарна република!