Медии напразно висяха днес да чакат Иван Гешев на разпит. Главният прокурор по същото време пусна снимки как се среща с близки и роднини на пострадали от ПТП. Това поне публикува пресцентърът му показно.

Темата му е твърде близка, и той редовно кани в кабинета си или ходи на места, където да контактува с пострадали от катастрофи.

Според други информации - срещата с близките на загинали и пострадали от ПТП е била в края на миналата седмица. Просто се показва днес.

Иначе очакването днес да е на разпит, както и информацията, че е в отпуск тръгнаха от едно и също място. От негово изказване в четвъртък. По време на Пленума на ВСС той каза, че в понеделник 10 ч е призован да даде сведения по предварителна проверка за "търговия с влияние", както и "за... да кажем политическа корупция няма да е точно – ще е подкуп".

Той дори посочи и часа - в понеделник, в 10 ч.

На същото изслушване Гешев обяви, и че излиза в "отпуск по лични причини".

Според информация на БНР, очакваше се той да е в отпуск до 25 май.

"Главният прокурор изрази съпричастност към скръбта на роднините и подкрепи очакванията им за спешни и адекватни законодателни реформи във връзка с престъпления по транспорта, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори", пише днес в съобщението.

Гешев е особено активен в отношенията си с близки на пострадали от катастрофи. Той често говори за "липса на държава", погром, провал на държавата и т.н. На негови събития редовен гост е Богдан Милчев - бивш шеф на КАТ и председател на НПО "Институт за пътна безопасност". 

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

Главният прокурор на Република България Иван Гешев, заместник главните прокурори Даниела Машева, Красимира Филипова и говорителят на главния прокурор Сийка Милева се срещнаха в Съдебната палата в гр. София с близки и роднини на жертви на тежки пътнотранспортни произшествия. Срещата бе по инициатива на гражданите.

Главният прокурор изрази съпричастност към скръбта на роднините и подкрепи очакванията им за спешни и адекватни законодателни реформи във връзка с престъпления по транспорта, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори.

Заместник главният прокурор Красимира Филипова припомни, че проблемът с наказанията при пътнотранспортни произшествия с пияни и дрогирани водачи е бил идентифициран от ПРБ още през 2020 г. Прокуратурата внесе в Народното събрание експертни предложения за законодателни промени, които досега не са обсъдени от народните представители.