Европейската комисия осъжда вандалските прояви срещу сградата на нейното представителство в София.

Това се се посочва в позиция на ЕК, изпратена до БТА от Представителството на комисията в България, като поводът за реакцията е вчерашния протест на "Възраждане", при който сградата на ул. "Г.С. Раковски" 124 бе замеряна с червена боя.

"Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи, се отбелязва в позицията. Ще уведомим компетентните власти, които носят отговорност за разследването на случая", пише в нея.

Постоянното представителство на Европейската комисия е информирало незабавно за инцидента централата в Брюксел съгласно практиката за сигурност на ЕК, отговори на журналистически въпрос говорителят на институцията Мириам Гарсия Ферер.

На място са пристигнали представители на полицията и са започнали разследване. ЕК работи с компетентните български органи за изясняване на ситуацията.

Същевременно в Брюксел се надяват Комисията съвсем скоро да има свой представител у нас, допълни Гарсия Ферер. Такъв няма от 2019 г. насам. В момента временно изпълняващ длъжността е Цветан Кюланов.

Реакция дойде днес и от Министерство на външните работи (МВнР).

"Министерството на външните работи на Република България категорично осъжда посегателството срещу сградата на Дома на Европа в София. Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява", се посочва в позицията, публикувана на сайта на МВнР.

И лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов даде своята "лепта" днес - във фейсбук - коментирайки публикация на Бойко Борисов, с която лидерът на ГЕРБ осъжда "вандалската проява".

"Единствено гаранции за задълбочаване на процесите на евроатлантическата ни интеграция могат да бъдат контрапункт на хибридните опити за инфилтрация на враждебното руско влияние в нашето общество", написа Борисов, призовавайки за обединение на "демократичните системни партии".

"Инфилтрацията на враждебното американско влияние в нашето общество продължава почти необезпокоявано вече повече от 30 години и беше време ние българите да почнем да се борим срещу този тумор в държавата ни. С вчерашния протест ние просто направихме поредната крачка по пътя, водещ ни към освобождаването на страната ни от чуждите зависимости и обвързаности. България отново ще бъде свободна и независима!! И нито ГЕРБ, нито патериците им ПП и Доносническа България, нито която и да е от другите американски метастази в страната ни ще спре този необратим процес!" - отвръща организаторът на вчерашния протест. (Правописът е запазен).

От обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" реагираха днес с осъдителна позиция. 

"На всички, които вярват в лъжата „поход за мир“, трябва да е пределно ясно, че за да се постигне мир, трябва агресорът да бъде спрян, а не един цял народ да бъде унищожаван", посочват от коалицията и добавят, че това означава агресорът да напусне суверенната територия на Украйна и там да се върне мирът.

Според ПП-ДБ, ако „проруският поход наистина беше поход за мир, щеше да се проведе в Москва... или в Грозни“. Червената боя нямаше да е по представителството на Европейската комисия, която защитава мира, а по представителството на държавата, която води войната, пише още в позицията.

От ПП-ДБ вярват, че "поход за мир" не може да бъде със знамена на чужди държави, нито може да подкрепя режим, в който ракети събарят жилищни блокове, убиват цивилни граждани и оставят „кървави парцали там, където доскоро се е чувал детски смях".