И "Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с първия мандат на ГЕРБ, обяви лидерът на партията Слави Трифонов в личния си профил в социалните мрежи късно снощи.

Трифонов подчертава, че е дал заявка партията му да подкрепи "експертен кабинет, без партийни лидери", защото страната има реални проблеми, които трябва да бъдат разрешени.

"От тогава до днес никой не проведе разговор по същество с “Има такъв народ”. Никой. Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко", пише той.

Това според него означава, че готвеният от ГЕРБ кабинет - за който Росен Желязков само часове по-рано каза, че ще има министри на ИТН - не е експертен. А ИТН не са обещавали и няма да дадат подкрепа "по принцип", подчертава Трифонов.

"Затова “Има такъв народ” няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат", отсича той.

Според него страната все пак се нуждае от редовно правителство, но от експерти и ползващо се с широка подкрепа - затова ще чака формациите, които получат следващите два мандата, да "загърбят своите тясно пертийни интереси" и да се борят за този на България.

С това решение, дни след като Корнелия Нинова и БСП обявиха, че няма да гласуват за кабинет на ГЕРБ с първия мандат, подкрепа за него може да се очаква само от ДПС. Къде отива вторият мандат вече е известно - в коалицията ПП-ДБ.