Българските състезателки доминираха и спечелиха рекордните 13 медала на 39-ото Европейско първенство по художествена гимнастика в Баку.

Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамблите за жени и за девойки взеха пет златни, пет сребърни и три бронзови отличия. Така страната ни завърши на първо място в класирането по медали, пред Италия и Израел.

България е на второ място във вечната ранглиста по спечелени отличия от първенства на Стария континент след Русия със 132 медала - 58 златни 30 сребърни и 44 бронзови. Руските гимнастички не участваха в столицата на Азербайджан - заради санкциите за руското нахлуване в Украйна.

В първия ден от надпреварата в Баку ансамбълът ни за девойки в състав Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова стана шампион на финалите с пет въжета и с пет топки, а освен това има и сребърни отличия в многобоя.

Боряна Калейн е абсолютната европейска шампионка в многобоя - след 29 години, Стилияна Николова взе бронз, а ансамбълът на България донесе европейска титла в многобоя - 33 г. по-късно. 

Златните медалистки в многобоя и отборно Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова взеха снощи трето отличие - сребро на пет обръча на финалите на отделните уреди при ансамблите, а на три ленти и две топки допуснаха грешки и завършиха пети.

"Мисля, че направихме едно доста добро състезание на база на предните. Доволни сме донякъде и от финалите днес без ленти и топки, защото направихме грешки. Продължаваме обаче да работим и да надграждаме, тъй като ни предстои Световно в края на месец август. Това си ни остава главната цел", каза капитанката на тима Женина Трашлиева.

България в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени защити отборната си титла от "Тел Авив 2022".

Лидерките на националния тим Калейн и Николова завършват с по четири медала. Боряна си тръгва със злато в многобоя, злато отборно, сребро на бухалки и бронз на обръч, а Стилияна - злато отборно, бронз в многобоя, сребро на финала на топка и бронз на лента.

Дебютанката Ева Брезалиева грабна сребро на финала на лента. Тя участва само на този уред в шампионата.

"Всички български състезателки, 14 на брой, станаха европейски шампионки! Всичките 14 състезателки (жени и девойки), които участваха на Европейското в Баку се прибират със златни медали. Браво на нас! Време е за малко отдих и отново работа", написа президентът на БФХГ Илиана Раева във Фейсбук като равносметка на родното участие.

България показа, че има изключително силен отбор, който доминира в спорта и е фаворит за отличията на Световното първенство във Валенсия през август.

Европейският шампионат беше закрит с кратка церемония и домакините предадоха щафетата на Унгария. 40-о издание на първенството на Стария континент ще се проведе от 22 до 26 май 2024-а в Будапеща.