"Най-тревожното е, че ДПС започна да служи на ислямистите на Реджeп Ердоган. Днешна Турция е ислямистка държава и е враг и огромна заплаха за България."

Това заяви днес пред Би Ти Ви експертът по международна сигурност Алекс Алексиев - председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

"Самото ДПС бе създадено от Държавна сигурност, за да не гласуват мюсюлманите за СДС на първите свободни избори. Нашите мюсюлмани не се поддават на радикализация. Ромите обаче се поддават, защото са бедни. Напоследък се поддават и помаците. Така за първи път в българската история помаците се турчеят. Което е смешно, защото те са славяни", изтъкна Алексиев.

Рисковете от "Ислямска държава" (ИД) за България са огромни, смята експертът. Той се надява правителството да е разбрало колко е голяма опасността. 

"Много известни джихадисти споменават България като бивша част от Ислямския халифат. Според теорията тя трябва да стане пак част от Халифата. За такъв се смята целият район до Виена, ако погледнете картите, които показват джихадистите", заяви Алекс Алексиев.

Той отбеляза, че близо 1000 души от Балканите са се били в Сирия на страната на ИД. И припомни за арести на такива хора, извършени наскоро в Босна. Списанието на ИД в момента се издава на албански, което вече показва колко е тревожна ситуацията, разказа експертът.

Алекс Алексиев не подмина и темата за семейството си. Баща му Райко Алексиев е убит след 9 септември 1944 г. заради карикатури срещу Сталин. Смята се, че физическите му убийци са Георги Боков и Лев Главинчев.

"Не съм от тези, които уважават наследствената вина. Не мога да обвиня за смъртта на баща ми Филип и Ирина Бокови", каза Алексиев.

Ирина Бокова е геренален секретар на ЮНЕСКО и е спрягана за бъдещ шеф на ООН. Филип Боков бе посланик в чужбина, изтъкнат функционер на БСП и приближен на бившия президент Георги Първанов.

"Но поне БСП трябва да каже кои извършваха тези злодейства", допълни Алексиев.

Той разказа, че майка му и сестрите на баща му са били изпратени в лагери. Като младеж на Алексиев често се случвало да заспива гладен.

"Ненавиждах комунистите. Правил съм всичко от омраза към тях. Като избягах, започнах да работя за това в Пентагона. Не ме интересуваха пари, а да помогна с каквото мога за унищожаването на комунизма", сподели Алексиев.

Според него СССР се е сринал заради авантюрата в Афганистан. Което пък за нас било късмет, че сме получили свобода.