В Държавната дума на Руската федерация е внесен проект за изменение на Закона за основните гаранции за избирателните права на гражданите. Ако бъдат приети, те на практика ще унищожат институцията на независимите наблюдатели на всички нива на изборите.

Измененията ще отнемат правото на пълномощниците на кандидатите и на избирателните сдружения, както и на представителите на медиите, които нямат трудови договори с редакциите, да бъдат представлявани като наблюдатели. Вестник „Верстка“ отбелязва, че тези две категории са последните, които се използват от представителите на опозицията, за да наблюдават какво се случва в избирателните секции.

Автори на поправките са сенаторът Андрей Клишас и членовете на Думата Павел Крашенинников и Леонид Ивлев (всички от партията "Единна Русия").

Пълномощниците и представителите на медиите бяха последните официални категории участници в изборите, които можеха ефективно да помагат на опозицията в наблюдението. През предходните години Държавната дума отмени подобни функции на членовете без право на глас и силно ограничи правата на официалните наблюдатели - сега техните списъци трябва да бъдат представени предварително на избирателните комисии.

В същия пакет от изменения авторите предлагат да се разреши предсрочното отзоваване на сенатори по искане на регионалните власти, които са ги делегирали. Предсрочното отзоваване ще бъде възможно още една година след назначаването на сенатора.

Два източника от Федералното събрание твърдят, че сенатор Людмила Нарусова, вдовица на Анатолий Собчак и представител на изпълнителната власт в Тува, може да бъде "първият кандидат за отзоваване" съгласно измененията. Вече е изминала една година от преназначаването ѝ.