Понеделник, 9:30 ч. В парламента се наблюдава рядко срещано явление - лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова на една маса. Начело с кандидата на партията първи мандатоносител за министър-председател - Мария Габриел, ще се водят преговори за съставяне на правителство. Нинова очертава някои проблемни, според левицата, точки - дефицитът, разбира се - "джендърите" и още по разбира се - военната помощ за Украйна. Никой не поема никакъв ангажимент към другия. Лидерът на БСП дава неколкократно заявка - партията ще вземе решение - ще подкрепи ли мандата на ГЕРБ след вътрешно допитване. С тази реплика срещата приключва. Тя е затвърдена в изказването на Нинова минути по-късно пред журналисти в куалоарите. 

10 ч., минути след края на срещата в парламента прясно завърналият се от Щатите главен прокурор, чието отстраняване междувременно е поискано и от ГЕРБ, и от ДПС, и от шестима прокурори, дава изявление и къса театрално оставката си. Обвинява ГЕРБ, намеква за бъдещи разкрития около лидера на партията, а по адрес на Движението използва думата "предателство". Завихрят се изказване след изказване и взаимни обвинения вътре в държавното обвинение и следствието.

16:30 ч., Нинова свиква извънредна пресконференция, на която обявява: Изпълнителното бюро (тясното ръководство) на партията се е събрало и е взело решение - прекратяват се преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство, участие на БСП няма да има, допитване до партията няма да има.

Като мотиви Нинова изтъкна: а) че от ГЕРБ се съгласили бюджетният дефицит да е над 3% по време на срещата с БСП, а при последвалия разговор с "Има такъв народ" - да е под 3%; б) на искането на левицата да не се изнасят оръжия за Украйна от ГЕРБ са отговорили, че всяка партия в управлението ще запази своята идентичност, но правителството ще изнася оръжия; в) Истанбулската конвенция - за Нинова от ГЕРБ опитали да завоалират - било "опит за замазване на проблема" - т. е. ще приемем ли решението на Европейския парламент за ратификация на конвенцията. 

Не, решението на Изпълнителното бюро нямало нищо общо с изявлението на Гешев.

А защо няма да има допитване? - "Защото имаме една седмица - за да зададем въпрос на партията трябва да сме наясно какво ги питаме. Трябваше днес да ни се заяви."

Остана обаче да витае съмнението, че мотивът е и друг и той се нарича Иван Гешев. Не само поради струпването на тези събития в рамките на един ден, а и заради изговореното между Мария Габриел и Корнелия Нинова по време на сутрешната среща. Клуб Z стенографира основната част от този разговор, като всеки сам може да прецени поемала ли е кандидатката на ГЕРБ за министър-председател ангажимент да се работи по бюджет с дефицит между 4-4,5 на сто от БВП, каквото е искането на социалистите; може и сам да види как приключва разговорът за оръжията в Украйна, както и дава ли Габриел някаква заявка, че България ще ратифицира Истанбулската конвенция.

Дефицитът

Корнелия Нинова:

За нас на първо място е бюджетът. Ние не споделяме вашето виждане, че дефицитът трябва да е под 3% с цел сега и веднага да се влезе в еврозоната. За нас 3% дефицит означава много рязко рязане на разходи, особено в социалната сфера - ние сме чувствителни по този въпрос. А и при тези нива на инфлация и на дефицит, каквато и цел да си поставим за скорошно приемане на еврото, няма как да стане - нека да бъдем обективни. Тази фиксация в приемането на еврото от 2024 г. или 2025 г. няма как да стане, особено за сметка на най-бедната държава в Европа. Така че нека да помислим за това дефицитът да бъде между 4-4,5%.

Това е първият ми въпрос - дали можем да балансираме бюджета в полза на хората, в полза на държавата, без да се фиксираме в задачата..., най-бедните хора отново отнасят тежестта, защото трябва сега и веднага да влезем в еврозоната.

Мария Габриел:

Най-напред говорим за два бюджета, които трябва да бъдат приети в рамките на една година (за 2023 г. и за 2024 г., б.р.). Може ли да се балансира? Смятам, че може да се балансира. Ние много ясно сме казали, че няма да бъдат рязани социалните плащания. Това, което за нас е важно, е най-напред да видим как ще протече дискусията за бюджета за 2023 г. Аз оставам да мисля, че ако много интелигентно, много конструктивно той бъде направен, има вариант и за 2024 г. да се слезе надолу от дефицита, който вие очертахте и оттам нататък да позволи значително да се доближим до целта Еврозона. Но тя не е самоцел. Аз също мисля, че посланието е много ясно - стабилност на публичните финанси, мисъл за хората, защото те също са в криза, те всеки ден се сблъскват с предизвикателства.

Т.е. Габриел дава заявка, че няма да се орязват социални плащания, както и че бюджетът може да се балансира и да се "слезе надолу" от очертания от Нинова дефицит. 

Истанбулската конвенция

Корнелия Нинова:

Поздравявам ви, г-н Борисов, не очаквах, че вашите евродепутати са гласували въздържали се по Истанбулската конвенция - интересен завой, не очаквах, но знаете нашата позиция и по този въпрос. Всичко срещу домашното насилие над жени сме на 200 процента на разположение - това е ужасяващо престъпление. Но всичко, което засяга деца, трети социален пол, джендър идеология - ще срещнете нашата съпротива.

Мария Габриел:

Това, което за мен е важно на този етап, е, че вече сме наясно, че е много важно да бъде приет законът срещу домашното насилие. Първият проектозакон, внесен в това Народно събрание, изпраща много ясен сигнал (той бе внесен от ГЕРБ и ПП-ДБ, б.а.).

Имаме евродепутати, които са се въздържали, имаме евродепутати, които са гласували обаче и "за". Затова аз мисля, че тук трябва да се концентрираме върху най-важното - върху закона срещу домашното насилие. Мисля, че е абсолютно неоспорима ролята, която образованието трябва да играе. Много важно е и не беше казано - имаме решение на Конституционния съд. България е държава, която в съответствие със своята конституция прилага решения, когато те се налагат. (През 2018 г. Конституционният съд спря ратификацията на Истанбулската конвенция, след като ГЕРБ, тогава на власт, поиска тълкуване на някои текстове от нея заради създадената масова истерия, че конвенцията за защита от домашното насилие въвеждала "джендър" идеология б.а.).

Корнелия Нинова:

Извинете, усетих ли намек за промяна на Конституцията за приемане на Истанбулската конвенция?

Мария Габриел:

Не.

Корнелия Нинова:

Добре, поне това. Благодаря.

Мария Габриел:

Мисля, че бях ясна за закона за домашното насилие.

Т. е. тук не се вижда ангажимент на ГЕРБ за ратификация на конвенцията.

Оръжията за Украйна

Корнелия Нинова:

Трябва да се мисли по този въпрос, защото ние няма да отстъпим от това държавата да изнася оръжие за Украйна. Нашата партия многогодишно се бори за мир, през цялата си история, много пъти сме изразявали тази си позиция - и публично, и пред вас, така че тук оставаме на различни позиции, не знам как ще го решим този въпрос.

Мария Габриел:

Нека да сме наясно - форматът, който се предлага, не е коалиция. Аз вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си без това да възпрепятства съставянето на правителство. 

Точно за това съм благодарна за тези разговори, защото те позволяват да очертаем общото - това, което ще позволи да бъде съставено работещо редовно правителство, това, което ще позволи чрез различия - всеки, подкрепил това правителство, да запази своята идентичност.

Корнелия Нинова:

Вариантът, който предлагате, не е коалиция и всяка партия трябва да запази своята идентичност. Но ако партиите подкрепим общо правителство - национално и надпартийно - и това правителство реши да изнася оръжия за Украйна, хипотетично разсъждавам, и ако ние сме подкрепили такова правителство, смятайте, че на секундата се оттегляме. Така че изречението "Ама те партиите ще си запазят своята идентичност, ама правителството ще прави нещо друго", не е коректно.

Нека да оставим този въпрос отворен за нови разговори, но много точно изговорено. Такива неща всяка партията да си пази своя периметър, но правителството ще прави нещо друго, ние не приемаме.

Т.е. самата Нинова оставя въпроса отворен.

И накрая, ето какво заяви лидерката на БСП в края на срещата:

Както много пъти съм казвала, решението за това дали да подкрепим или да участваме в национално правителство - не правителство на ГЕРБ, не коалиция с ГЕРБ, ще бъде взето от нашите членове. Така че днес не можете да получите окончателен отговор, ще се опитаме още утре да свикаме Националния съвет и пускаме допитване до партията. Ще получите окончателен отговор едва след преминаване на тази процедура. От това също няма как да се отметнем.

Ще ни изчакате. Утре ще си направим нашия Национален съвет, ще си направим допитване, ще ви отговорим.

Ето какво каза Нинова и пред журналистите след края на срещата:

Повтарямe: няма да вземем решение без вътрешно допитване. Каквото сме казали - ще го направим. Резултатът от този разговор не знаем какъв е преди да се допитаме до членовете на партията. Трябва да попитаме тези, които са ни избрали и са ни пратили тук. Смятам, че това е най-демократично и най-правилно.

- Какво точно ще питате членовете ясно ли е?

Не, днес ще имаме Изпълнително бюро, ще го уточним и ще свикаме Национален съвет.

Останалото, както се казва, е история.