Съпругата на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, Со Йен Шрьодер-Ким, е уволнена от работа, след като на 9 май тя и съпругът ѝ са присъствали на прием в руското посолство по случай Деня на победата в Русия. Това съобщи „Дойче Веле“.

"Шрьодер-Ким е освободена от длъжност незабавно и трудовите ѝ отношения с NRW.Global Business ще бъдат прекратени без предизвестие", заяви Мона Нойбаур, говорителка на министъра на икономиката на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Шрьодер-Ким е представител на NRW.Global Business за Южна Корея. Преди това компанията многократно е посочвала, че нейните представители "не трябва да се изказват по политически чувствителни теми, по-специално по отношение на руската инвазионна война срещу Украйна".

Южнокорейката е петата съпруга на бившия канцлер.

Герхард Шрьодер бе канцлер на Федерална република Германия от 1998 до 2005 г. След оттеглянето си той участва в проекти, свързани с Русия, включително газопровода "Северен поток", и е избран за председател на надзорния съвет на "Роснефт". Миналата пролет Шрьодер подаде оставка по своя инициатива. Малко преди това Европейският парламент обсъди включването му в списъците със санкции срещу руски олигарси.

Бившият федерален канцлер Шрьодер е смятан за близък до руския президент Владимир Путин.

След като Русия започна пълномащабна война срещу Украйна, Шрьодер не прекъсна личните си контакти с Путин и не направи публични изявления, осъждащи действията му. Още по време на войната той пътува до Москва по няколко повода. Там бившият канцлер се срещна с руското ръководство, включително с руския президент, и обсъди въпроси на икономическата политика, преди всичко руския износ на нефт и газ за Европа. За това той беше остро критикуван в Германия.

Герхард Шрьодер загуби и правото си да използва длъжността бивш канцлер на Федерална република Германия. В началото на май административният съд на провинция Берлин отхвърли иска му срещу решението на бюджетната комисия на Бундестага.