Пренебрежителен пост за украинския президент предизвика скандал в Германския футболен съюз. В неделя, когато Володимир Зеленски бе на кратка визита в Берлин, вицепрезидентът на централата Херман Винклер го нарече в инстаграм „бивш украински актьор“.

В неделя Винклер написа в Инстаграм:

"Берлин тази сутрин. Благодарение на общата заповед заради посещението на бивш украински актьор, градът е до голяма степен отцепен, "Шпрее" е частично затворена за туристи".

Днес вицепрезидентът на ГФС обясни, че е написал този пост под емоционално въздействие, докато се разхождал в парка Трепто, където е мемориалът на загиналите съветски воини по време на Втората световна война.

В поста си функционерът добави: "В парка Трепто си е тихо - мемориалът в памет на всички жертви на войната все още стои“.

"Не бих го написал отново по този начин. Извинявам се за това, както и за предизвиканото раздразнение. Решително отхвърлям идеята, че заради това трябва да бъда наречен путинофил. Аз осъждам агресията на руския президент Владимир Путин, но лично не съм съгласен с всичко, което прави Зеленски“, обясни впоследствие футболният началник.

Шефът на Германския футболен съюз Бернд Нойендорф осъди пренебрежителното изказване на Винклер след лична среща със своя заместник и обяви по-нататъшни разговори. Той обяви днес, че гледа на думите на Винклер като несъвместими с принципите на съюза.

Още: намира коментарите за Зеленски за недопустими и обидни и е дал това ясно да се разбере в разговора с Винклер, пише още в изявлението. Случаят ще бъде обсъден допълнително на конференция на президентите на регионалните и държавните асоциации в сряда, съобщиха от съюза.