На тази корпорация (ДПС – б.р.) аз гледам като на тумор. Лекарят няма отношение към тумора, той просто го изрязва."

Така здравният министър Петър Москов отговори пред Дарик радио на  ултиматума на лидера на ДПС Лютви Местан към премиера Бойко Борисов, че ако не поиска оставката му, движението ще инициира вот на недоверие срещу правителството. Предложението на Местан не получи подкрепа от другите политически сили и той ограничи заканата си до намерението да съди  България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради "ксенофобските изказвания" на министъра по повод нападенията на роми над спешни екипи.

"Дълбоко не ме интересува нервната криза, в която е изпаднало ръководството на ДПС. Аз като министър се занимавам с важни за хората неща. Въобще не ме вълнува истерията на ДПС, но, за да не решите, че бягам от този разговор, ще кажа, че господин Местан въобще не го интересуват реалните проблеми нито на българи, нито на цигани, нито на турци.

Става дума за оцеляването на корпорацията "ДПС". Тази корпорация, която можеше да си позволява да създава банки като КТБ и да ги фалира, когато реши, а сега от нея не зависи нищо. Това е драмата на господин Местан. Не зависи, защото са извън управлението. Изпаднаха в парламентарна изолация. Обръчите от фирми, които доброволно или доброзорно събраха, се разбягаха. От там следва, че няма да имат пари да купуват избори", каза още здравният министър пред "Дарик".

Москов припомни заложените в стратегията за реформа в здравеопазването цели, сред които промените в системата на спешната помощ и решаването на основните проблеми - кадровата криза и недобрата материална база. По думите му средното увеличение на заплатите с 20%, прави спешната помощ по-привлекателна, в резултат на което вече има заявки за постъпване на работа в спешната помощ. Като друга мярка министърът отбеляза промяната в цялостната философия за специализация на лекарите от спешната помощ.

На въпроса дали в България лекарите трябва да слязат от линейките и там да останат само парамедици, здравният министър заяви, че част от цялостната концепция, валидирана от Министерски съвет на национално ниво, на базата на която ЕС ще предприеме съответните добри действия за подкрепа на този сектор, е и цялостната програма за обучение на парамедици.

„Ако досега заради добри идеи, че трябва освен лекарите в спешна помощ, да има и парамедици, досега начинът, по който се обучават и идеите за обучение на тези хора, са били най-различни. Сега въвеждаме определени критерии и те трябва да са високи, защото когато държавата въвежда статута на парамедик в спешната помощ, това е част от хората, които първи ще се срещнат с вашето страдание и критериите за тяхната подготовка трябва да бъдат достатъчно високи", допълни той и уточни, че все пак определено количество лекари ще продължат да работят за спешната помощ.

По думите му спешна помощ се е превърнала в заместител или на домашните лекари, или на други неблагополучия на цялата здравна система. Там, където е нужно висококвалифицирано лекарско присъствие, то ще бъде осигурено. Затова ще бъде осигурена съответната логистика и съответните екипи, увери министърът.

"Това е завършен акт и можем да си го сложим на ревера. Наредбата вече е в Държавен вестник и лекарите могат да специализират различни от спешната помощ специалности.

В концепцията, валидирана от Министерски съвет, е заложена и цялостна програма за обучение на парамедици.

Въвеждаме критерии и те са високи. Те първи ще се срещнат с вашето страдание и критериите за тяхната подготовка трябва да бъдат достатъчно високи, каза още Москов.

Петър Москов обеща до края на тази година всички да имат електронни здравни карти. 

"Това е същност персонален идентификатор. Как той изглежда, това нека да няма особено значение, това е технологичен въпрос. Въпросът е какво с този персонален идентификатор вие отключвате? Тук говорим за висока степен на защита заради данни, свързани с вашето здравно състояние.

Този ваш ключ е важно какво отключва и тук има цяла група от модули, които към момента са предмет на започващи обществени поръчки за изпълнение и наистина амбицията на екипа на министерството е в края на годината за сериозна част от тези модули да има вече готови тестови варианти", допълни той.