Стоки на стойност над 1 млрд. долара, изпратени през 2022 г. от страни от ЕС за Армения, Казахстан и Киргизстан са "изчезнали" по време на транзит през Русия, предава "Файненешъл таймс", цитиран от руската версия на "Свободна Европа".

От началото на руската инвазия в Украйна от ЕС в Русия са внесени стоки за 2 милиарда долара под претекст транзит. 

Русия успява да заобиколи санкциите, като посочва фалшиви дестинации в митническите декларации на ЕС. Така стоки, чийто износ за страната е забранен, като компоненти за самолети, оптично оборудване и газови турбини, директно влизат през границата откъм ЕС под претекст, че само преминават през територията й.

"Къде другаде биха могли да отидат? Защо тези страни изведнъж почувстваха нужда от тези стоки в този момент? Кой в региона се нуждае най-много от тези стоки? Очевидно Русия", обяви Ерки Кодар, министър по санкциите на Естония.

Изданието посочва, че непропорционално голяма част от този тип износ стартира от балтийските страни.

В същото време Армения, Казахстан и Киргизстан, които не подкрепят санкциите, регистрираха подозрително рязък ръст на вноса на определени категории стоки. Предполага се, че след това са ги предоставили на Русия.

Европейският съюз многократно е заявявал, че ще се бори с вноса на санкционирани стоки в Русия по заобиколни пътища. По-специално през май блокът забрани транзита на стоки с двойна употреба през територията на агресора.

11-тият пакет от санкции, който в момента се обсъжда от членки на ЕС, включва разширяване на списъка на забранените стоки, които влизат в Русия през трети страни. Освен това ЕС планира да създаде нови инструменти, които ще пречат на трети страни да заобикалят санкциите.